Στόχος της Άγκυρας ξανά η Θράκη: Για «φιέστα» έρχεται ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης




Tου Νίκου Μελέτη

Για εικοσιτετράωρη φιέστα στην Θράκη, όπου ήδη οι εκπρόσωποι του τουρκισμού του ετοιμάζουν εντυπωσιακή υποδοχή, φθάνει στην χώρα μας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας και θρακιώτης στην καταγωγή Hakan Cavusoglu.

Ο κ. Cavusoglu, τον οποίο σήμερα αναμένεται να υποδεχθούν στη διάρκεια της περιοδείας του σε Ροδόπη και Ξάνθη στους Συλλόγους τους οποίους αφορά η γνωστή τροπολογία που ψηφίσθηκε στην Βουλή και αφορά την χρήση του όρου «τουρκικός» στον τίτλο τους («Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» και «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»), θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlut Cavusoglu έθεσε και πάλι θέμα μειονότητας στον Ν. Κοτζιά, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» και θέτοντας μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά της μειονότητας, και επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με τους Συλλόγους στην Θράκη .

Δεν έχει γίνει βεβαίως γνωστό τι ανταλλάγματα έχει απαιτήσει η Άγκυρα για αυτά που περιέγραφε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ως βήματα που γίνονται, στη λειτουργία κάποιων σχολείων στην Ίμβρο αλλά και για την υπόσχεση για προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε ομογενειακά Ευαγή Ιδρύματα στην Κωσταντινούπολη.

Ο κ. Cavusoglu δεν είναι τυχαίος. Προστατευόμενος του πανίσχυρου επικεφαλής του IRCICA («Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού) Halit Erel, έκανε καριέρα στην Τουρκία ως επικεφαλής του ανθελληνικού Συλλόγου «Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» και εξελέγη βουλευτής Προύσας και στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Tayyip Erdogan τον τοποθέτησε στην θέση αυτή με αρμοδιότητα  και τους «τούρκους» του εξωτερικού και του οργανισμού ΤΙΚΑ που έχει αναλάβει την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας  με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αναστήλωση μνημείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Όποιος οραματίζεται μια ισχυρή Τουρκία δεν μπορεί να περιορίσει τα σύνορα της καρδιάς του στα σημερινά τουρκικά σύνορα» δήλωνε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Hakan Cavusoglu ο οποίος πολύ συχνά ποζάρει μπροστά στην σημαία του ανεξάρτητου κράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης».

Ο κ. Cavusoglu με την επίσκεψή του αυτή που κινητοποιεί τα ακραία στοιχεία της μειονότητας και προετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη του T. Erdogan ο οποίος θεωρείται ότι θα απαιτήσει να περιοδεύσει στην Θράκη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η Αθήνα από το 2004 έχει αποδεχθεί την απαράδεκτη πρακτική που έχει επιβάλλει η Άγκυρα με την επιβολή στη διμερή ατζέντα μειονοτικού ζητήματος και μάλιστα υπό αμοιβαιότητα, όταν βεβαίως η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί λόγω της βίαιης επιχείρησης εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκε από το επίσημο τουρκικό κράτος, ενώ στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες  που υπήρξαν, η μουσουλμανική μειονότητα αυξάνεται και πληθύνεται…

Παραθέτουμε το πρόγραμμα  του κ. H. Cavusoglu στην Θράκη:

2 Νοεμβρίου 2017 Πέμπτη

20.00 Άφιξη στον Αερολιμένα Δημόκριτος Αλεξανδρούπολης

21.00 Δείπνο στο ASPA – Χωριό Θάμνα

22.15 Αναχώρηση προς το Ξενοδοχέιο

3 Νοεμβρίου 2017 Παρασκευή

08.30 Πρόγευμα

09.45 Περιήγηση στην πόλη της Κομοτηνής

11.30 Αναχώρηση προς Ξάνθη

12.10 Προσευχή Παρασκευής στο Τέμενος Τσινάρ Ξάνθης

13.00 Περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης

14.30 Αναχώρηση από την Ξάνθη

15.00 Άφιξη στο χωριό Κένταυρος

16.15 Αναχώρηση προς Εχίνο

16.40 Άφιξη στον Εχίνο

18.30 Αναχώρηση από Εχίνο

20.30 Επίσκεψη στο χωριό Δειλινά

21.30 Αναχώρηση προς τον Αερολιμένα Δημόκριτος Αλεξανδρούπολης

22.00 Πτήση από Αλεξανδρούπολη προς Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: