Σκάνδαλο: Η Τουρκία σταμάτησε μέσω του Φλιν τον εξοπλισμό των Κούρδων, που πολεμούσαν τον ISIS




Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά μία σοβαρή πληροφορία, που φαίνεται ότι έδωσε η Σούζαν Ράις, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία ο αντικαταστάτης της, Μάικλ Φλιν σταμάτησε την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας (YPG) που θα αναλάμβαναν το μεγάλο ρίσκο να πολεμήσουν εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το εξωφρενικό της ιστορίας, όπως αποκαλύπτεται τώρα, είναι ότι ο κ. Φλιν απέρριψε το σχέδιο, πριν ενημερώσει καν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή δεν το ήθελε η Τουρκία, η οποία και τον πλήρωνε κανονικά ως λομπίστα, άσχετα αν είχε διοριστεί στη σοβαρότατη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ενώ εργαζόταν για την Τουρκία, συμμετείχε σε απόρρητες ενημερώσεις του τότε υποψήφιου Τραμπ, για σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Τώρα ερευνάται κατά πόσον μοιράστηκε τις απόρρητες αυτές πληροφορίες και με τους Τούρκους εργοδότες του.

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, ο κ. Φλιν κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, ενώ θα εμπλακεί στην υπόθεση και η Τουρκία, που στην ουσία -μετά το διορισμό του- τον δωροδοκούσε παράνομα.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Φλιν δεν είχε αποκαλύψει τη σχέση εργασίας που είχε με την τουρκική κυβέρνηση, μέσω Τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος δρούσε εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν. Ο επιχειρηματίας τον πλήρωσε για τις υπηρεσίες του 520 χιλιάδες δολάρια. Όταν ο πρόεδρος Τραμπ τον απέλυσε, επειδή είχε παραπληροφορήσει τον αντιπρόεδρο Πενς για τις σχέσεις του με τους Ρώσους, τότε ο κ. Φλιν ενεγράφη στον κατάλογο των ξένων πρακτόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης, για λογαριασμό της Τουρκίας.

https://www.youtube.com/watch?v=-r3qMYwKCJE

Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας σημειώνουμε ότι το σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας, εγκρίθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2016, μετά δηλαδή την εκλογή του κ. Τραμπ και πριν από την ορκωμοσία του. Ο τότε Πρόεδρος Ομπάμα δεν το έγκρινε όταν κατατέθηκε ως πρόταση για να μην ερεθίσει τον Ερντογάν, διακινδυνεύοντας την απώλεια εδαφών της Συρίας και του Ιράκ.

Όμως ένα μήνα πριν από την αποχώρησή του από την προεδρία, δέχθηκε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να ηττηθούν οι τζιχανιστές, έτσι συμφώνησε με το σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων, αλλά πριν το υλοποιήσει ενημέρωσε τους συνεργάτες του κ. Τραμπ. Με εντολή του, η κ. Σούζαν Ράις κατέθεσε το σχέδιο στον κ. Φλιν, ο οποίος το απέρριψε επειδή δεν το ήθελαν οι εργοδότες του, οι Τούρκοι.

Ο Φλιν απολύθηκε 24 ημέρες μετά την ορκωμοσία του κ. Τραμπ και αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος πληροφορήθηκε την ύπαρξη του σχεδίου εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας, που θα αναλάμβαναν το βάρος του πολέμου εναντίον του ISIS. Αμέσως το έγκρινε και τον Μάιο του 2017 άρχισε η υλοποίηση του. Οι Κούρδοι του YPG ενδυναμώθηκαν με τον αμερικανικό οπλισμό και νίκησαν κατά κράτος τον ISIS στα πεδία των μαχών.

Ο ειδικός ανακριτής, που ερευνά το ρόλο του Φλιν στην πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του κ. Τραμπ, άνοιξε δύο ακόμα μέτωπα για τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας αλλά και τον Αμερικανό Πρόεδρο:

  • Την ανάμειξη του κ. Φλιν στο σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν και μεταφοράς του στη Τουρκία, και
  • Τώρα τα εμπόδια που έθεσε ο Φλιν στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, και ενώ γνώριζε ότι η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού και όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποστήριζε την αναζήτηση τρόπων εξαφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συμμετείχε σε συναντήσεις με τον κ. Φλιν για την υπόθεση του Γκιουλέν, είχε ανακοινώσει ότι συνέφαγε στη διάρκεια προγεύματος με τον συνεργάτη του Τραμπ, στις 18 Ιανουαρίου 2017. Το περιεχόμενο εκείνης της πρωινής συνάντησης είναι τώρα αντικείμενο έρευνας. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Φλιν αρχικά υποστήριξε το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, αλλά όταν κέρδισε το συμβόλαιο με τον επιχειρηματία-φίλο του Τούρκου Προέδρου, άλλαξε γνώμη…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ: NBC NEWS – McClatchy DC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: