Σημαντικές επαφές Συλλούρη στο Ομάν: Προτάσεις για συνεργασία και επενδύσεις




Σημαντικές προτάσεις για συνεργασία και επενδύσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και λογιστικών υπηρεσιών, του διαμετακομιστικού εμπορίου, της αποθήκευσης τροφίμων, των ΑΠΕ, της έρευνας, της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων, περιλάμβανε η σημερινή ημέρα των επαφών του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Ομάν.

Ο κ. Συλλούρης και η αντιπροσωπεία συναντήθηκαν το πρωί με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ομάν Αλί Μπιν Μασούντ Αλ Σουναϊντί, τον Πρόεδρο της Αρχής Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Ντουκμ (Duqm) και τις αρχές του Πανεπιστημίου του Κάμπος.

Κατά την πρώτη συνάντηση, ο Πρόεδρος Συλλούρης και η κυπριακή αντιπροσωπεία δέχθηκαν πρόταση από τον Υπουργό Εμπορίου για τη συνεργασία στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου και της αποθήκευσης τροφίμων, καθώς το Ομάν θέλει να διασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων, αφού εισάγει σχεδόν τα πάντα σε τρόφιμα. Ζήτησε επίσης παροχή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε θέματα χρηματοπιστωτικών και λογιστικών υπηρεσιών, όπως και σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης παρουσίασε την πρότασή του για δημιουργία ομάδας μικρών κρατών Μέσης Ανατολής και απηύθυνε πρόταση για κοινό ερευνητικό κέντρο Κύπρου – Ομάν.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών, ο κ. Συλλούρης είπε πως ενισχύεται σίγουρα η εικόνα ότι Κύπρος και Ομάν μπορούν να συνεργαστούν σε πάρα πολλούς τομείς. Όπως σημείωσε, με αυτά που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Ντουκμ και με βάση αυτά που συζητήθηκαν στο Πανεπιστήμιο υπάρχει η διαπίστωση ότι δημιουργούνται συνθήκες συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας και μέσω των κυπριακών Πανεπιστημίων, κρατικών και ιδιωτικών.

«Σε πολλούς τομείς υπάρχει, όπως είπε και ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ένα κονδύλι 400 εκ για θέματα έρευνας, που μαζί με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως εξηγήσαμε εμείς, μπορούν να δημιουργήσουν μια βάση συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς της έρευνας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως και στον τομέα του εμπορίου υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τΙς οποίες θα μεταφέρουν στους ενδιαφερόμενους στην Κύπρο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και ενδιαφέρον και αποτέλεσμα.

Σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των επαφών τους στο Ομάν προέβησαν και οι Βουλευτές μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως η εμβάθυνση και η ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ομάν, που αποτελεί μια ισχυρή χώρα στον Περσικό Κόλπο, προσδίδει μια προστιθέμενη αξία στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως αυτή η σχέση ενισχύεται ακόμη περισσότερο, καθώς προωθείται μαζί και με το Κουβέιτ η υπογραφή ενός Μνημονίου πολυεπίπεδης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της οικονομίας, της παιδείας, του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών. «Η επίσκεψη στο Ομάν ήταν πολύ σημαντική και έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως υπάρχουν σημαντικές και ουσιαστικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως υψίστης σημασίας είναι και η πρωτοβουλία του Δημήτρη Συλλούρη για συνεργασία σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής των μικρότερων χωρών της Μέσης Ανατολής. «Η περιοχή μας αντιμετωπίζει ουσιαστικά σοβαρά προβλήματα και τέτοιου είδους συνεργασίες ενδυναμώνουν σχέσεις μεταξύ των λαών και βοηθούν στο να πρυτανεύσει η ειρήνη στην περιοχή», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως από τις απόψεις που ανταλλάγησαν στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας διαπιστώνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Ομάν για συνεργασία με κυπριακές εταιρείες. «Εμείς ως κυπριακή Βουλή θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να ανοίξουμε δρόμους για την κυπριακή επιχειρηματικότητα, για τον κυπριακό επιστημονικό κόσμο και τους νέους επιστήμονες που έχουν απεριόριστες δυνατότητες αλλά δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες, σε μια συνολική και ευρύτερη προσπάθεια να βοηθήσουμε τον τόπο μας σε όλους τους τομείς, οικονομικά, επιχειρηματικά, και επιστημονικά», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε υπάρχουν πολύ σοβαρές και πραγματικές προοπτικές συνεργασίας με το Ομάν. Όπως είπε, κατά τις συναντήσεις διαπιστώθηκε πως το Ομάν έχει μια σοβαρή εξωτερική πολιτική, καθώς η χώρα διεκδικεί αυτά που επιδιώκει και εκμεταλλεύεται πλήρως την σπουδαία της γεωστρατηγική θέση και ισχύ. «Αυτός είναι ένας τρόπος να μας δείξει και εμάς τον δρόμο για τα περαιτέρω. Συστήνω εμβάθυνση των σχέσεων για το αμοιβαίο όφελος», είπε.

Τέλος, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η Κύπρος επιστρέφει στο χώρο της Μέσης Ανατολής και ξαναβρίσκει παλαιούς συμμάχους, συνεργάτες και φίλους. «Η ιδέα του Προέδρου της Βουλής για δημιουργία της ομάδας των μικρότερων κρατών της Μέσης Ανατολής και στο Ομάν βρίσκει θετική ανταπόκριση, μετά το Κουβέιτ. Μια ιδέα η οποία ενισχύει την Κύπρο γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτικά», σημείωσε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/11/2017 16:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: