Περίεργη συσκότιση στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες: Τι συμφώνησε ο Κοτζιάς με τον Μπουσάτι;




Αινιγματική συσκότιση έχει επιβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών στην Κρήτη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντμιτρι Μπουσάτι και ομάδας εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές.

Το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρει απλώς ότι σε «φιλικό και σε εποικοδομητικό περιβάλλον έγινε ουσιαστική δουλειά και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους. Οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν».

Και οι δυο υπουργοί ανακοίνωσαν απλώς ότι θα ξαναβρεθούν στην Αλβανία, «προκειμένου να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να αποφασίσουν για περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προόδου»

Τα ερωτηματικά που έχουν εγερθεί από την διαδικασία αυτή όπου υπό μορφή «πακέτου» αναζητείται λύση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, είναι πολλά, καθώς υπάρχουν ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της Αλβανίας (Συμφωνία οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, αλλαγή σχολικών βιβλίων, ίδρυση δυο στρατιωτικών νεκροταφείων), τις οποίες επιχειρεί να θέσει εκ νέου στο τραπέζι αναζητώντας νέα πρόσθετα ανταλλάγματα, ενώ είναι δηλωμένη η πρόθεση της Αλβανίας να θέσει και θεμα Τσάμηδων στην συζήτηση των «εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ενώ από το ελληνικό ΥΠΕΞ τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου, στον Αλβανικό Τύπο υπήρξαν οι πρώτες διαρροές . Το Top Channel που φιλοξένησε και δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ, επικαλούμενο δικές του πηγές , ανέφερε ότι στις συνομιλίες της Κρήτης εχει υπάρξει συμφωνία στο θεμα των θαλάσσιων συνόρων των δυο χωρών και ότι ή «Ελλάδα παραδέχθηκε ότι η συμφωνία του 2009 οδήγησε σε απώλεια εδαφικής κυριαρχίας της Αλβανιας και γι’ αυτό συμφώνησαν για μια νέα διαίρεση ώστε να μην χάσει η Αλβανια έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο».

Σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό συμφώνησαν οι δυο πλευρές στο θεμα των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών ενώ για το Εμπόλεμο  αναφέρεται οτι οι δυο πλευρές επιστράτευσαν διεθνείς εμπειρογνώμονες και η «ελληνική πλευρά συζήτησε με την προεδρία για το πως θα το άρει νόμιμα…»Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν το θεμα της ελληνικής μειονότητας αλλα και του ξεπεράσματος των θεμάτων του παρελθόντος..

Οι συνομιλιες της Κρήτης προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου που κάνει λόγο για «ασαφή και γενικόλογη ανακοίνωση, που δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα» . Ο κ. Κουμουτσάκος επαναφέρει μια σειρά ερωτημάτων που εχει θέσει και με γραπτή ερώτηση του στο Υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν την ουσία της διαδικασίας αυτής:

«Ποια θέματα έχουν ενταχθεί σε αυτό το “πακέτο”;

Π.χ. Έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών να συζητήσει το ανύπαρκτο για την Ελλάδα θέμα “Τσάμηδων” που επίμονα θέτει η αλβανική πλευρά;  

Πως λειτουργεί η σε “πακέτο” διαπραγμάτευση του συνόλου των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν τις Ελληνο – αλβανικές σχέσεις τα οποία είναι εντελώς διαφορετικής, νομικής και πολιτικής υπόστασης και φύσης; Π.χ. Συμφωνία Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, μειονοτικά δικαιώματα, στρατιωτικά κοιμητήρια για τους πεσόντες του Αλβανικού Έπους, ζήτημα του αλυτρωτικού περιεχομένου αλβανικών σχολικών βιβλίων κ.λ.π.

Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται ως αλληλένδετα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;  Η πρόοδος στο ένα θα επηρεάζει την εξέλιξη του άλλου και πώς;».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: