“Πάνω από όλα ο Λίβανος”, προτρέπει τους συμπατριώτες του ο πρωθυπουργός αλ Χαρίρι




Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι δήλωσε ότι η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα του αυτό τον μήνα λειτούργησε σαν ένα είδος «αφύπνισης» για τους Λιβανέζους ώστε να βάλουν την πατρίδα τους πάνω από τα περιφερειακά ζητήματα.

Ο Χαρίρι αναφερόταν στην κρίση που προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί και η οποία ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Αφού επέστρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον Λίβανο επεσήμανε ότι «αναστέλλει» την παραίτησή του έπειτα από αίτημα του προέδρου Μισέλ Αούν.

«Το διάστημα που πέρασε λειτούργησε ίσως σαν μια αφύπνιση για όλους μας ώστε να φροντίσουμε τα συμφέροντα του Λιβάνου, αντί να κοιτάμε τα προβλήματα γύρω μας», τόνισε ο Χαρίρι σε ομιλία του από την ετήσια διάσκεψη τραπεζών που πραγματοποιείται στη Βηρυτό.

«Τα προβλήματα γύρω μας είναι σημαντικά, αλλά αυτά του Λιβάνου είναι πιο σημαντικά», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε επίσης την ανάγκη η χώρα να μείνει πιστή στην τακτική της της μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις, «όχι μόνο στα λόγια, αλλά και εμπράκτως».

Η δήλωσή του αυτή μοιάζει να αποτελεί αναφορά στη Χεζμπολάχ, ο ρόλος της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σαουδική Αραβία, μακροχρόνιο σύμμαχο του Χαρίρι.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι (…) βασική μας ανησυχία είναι η σταθερότητα και ότι πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», επεσήμανε.

Ο Χαρίρι είχε επισημάνει χθες Τετάρτη ότι η απόφασή του να αναστείλει την παραίτησή του θα οδηγήσει «σε έναν υπεύθυνο διάλογο (…) που θα αφορά τα ζητήματα που διχάζουν και τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις του Λιβάνου με τους Άραβες αδελφούς του».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

23/11/2017 13:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: