Ο Άσαντ θέλει να τον δολοφονήσει, δηλώνει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χαρίρι…




Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι φοβάται για τη ζωή του, επισημαίνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση “έχει ζητήσει τη δολοφονία του”, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Ο Χαρίρι εκτίμησε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί είναι οι πραγματικοί νικητές του πολέμου στη Συρία, καθώς η Δαμασκός αύξησε τις στρατιωτικές της νίκες χάρη στη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του στις αρχές Νοεμβρίου από τη Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας ότι φοβάται για τη ζωή του και καταγγέλλοντας τον δάκτυλο του Ιράν και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου αλλά και την παρέμβασή τους στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Τρεις εβδομάδες αργότερα ανέστειλε την παραίτησή του μόλις επέστρεψε στον Λίβανο, όπου διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις ώστε να πειστεί η Χεζμπολάχ να τηρήσει “μια πολιτική αποστάσεων”, δηλαδή να μην επεμβαίνει στις συγκρούσεις στην περιοχή.

“Έχω πολλούς εχθρούς, εξτρεμιστές και το συριακό καθεστώς. Το τελευταίο έχει ζητήσει τη δολοφονία μου. (Οι Σύροι) με κατηγορούν ότι επεμβαίνω στη χώρα τους”, τόνισε ο Χαρίρι στη συνέντευξή του.

Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός μετέβη χθες Τετάρτη στο Παρίσι για να συναντηθεί με την οικογένειά του.

Ο Χαρίρι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δαμασκό ότι επιθυμεί τη δολοφονία του, αλλά και για τον φόνο τον Φεβρουάριο του 2005 του πατέρα του, πρώην Πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βηρυτού.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακηρυχθεί νικητής στον πόλεμο στη Συρία, ο Χαρίρι δήλωσε κατηγορηματικά: “Δεν έχει κερδίσει. Οι Πρόεδροι Πούτιν και Ροχανί έχουν κερδίσει”.

“Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό ρόλο. Έχει όπλα, βέβαια, όμως δεν τα χρησιμοποιεί σε λιβανέζικο έδαφος. Συμφέρον του Λιβάνου είναι να διασφαλίσει ότι τα όπλα αυτά δεν χρησιμοποιούνται ούτε αλλού”, τόνισε.

Ο Χαρίρι επεσήμανε εξάλλου χθες ότι αν η ατμόσφαιρα παραμείνει “θετική” στον Λίβανο, ενδέχεται να ανακοινώσει “την επόμενη εβδομάδα την απόσυρση της παραίτησής του”.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Λίβανος/ΒΗΡΥΤΟΣ 30/11/2017 16:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: