Ο απολογισμός της Εθνικής του Μίχαελ Σκίμπε: Έτσι απλά… Δεν τα κατάφερε




Ολοκληρώθηκε ο κύκλος του Μίχαελ Σκίμπε στην εθνική Ελλάδας. Μένει να δούμε αν θα ανοίξει ένας καινούργιος με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του ή αν κάποιος άλλος θα αναλάβει να καθοδηγήσει την ομάδα μετά από δύο διαδοχικές αποτυχίες σε προκριματικούς (EURO 2016, Μουντιάλ 2018). Πάντως, ο Γερμανός συμπλήρωσε εχθες (12/11) 20 αγώνες στον πάγκο της εθνικής με απολογισμό που δεν χαρακτηρίζεται θετικός, έστω κι αν στους τελευταίους 25 μήνες υπήρξαν σαφή βήματα βελτίωσης. 

«Ξαναγίναμε ομάδα» λένε και επαναλαμβάνουν αρκετοί διεθνείς με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό, Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Πράγματι, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η κατάσταση στα αποδυτήρια και στις μεταξύ τους σχέσεις έχει βελτιωθεί θεαματικά σε σύγκριση με το διάστημα Σεπτέμβριος 2014-Οκτώβριος 2015. Ομως αυτό δεν είναι το πρώτο που απασχολεί τους Ελληνες φιλάθλους. Καλώς ή κακώς (κι αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει παντού στον κόσμο) οι ποδοσφαιρόφιλοι θέλουν να βλέπουν την εθνική να κερδίζει, να πραγματοποιεί τους στόχους της.

Φυσικά τα λόγια του Παπασταθόπουλου αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «εγγύηση» ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν, καθώς σε μια αγαπημένη οικογένεια έρχεται πιο εύκολα και η ευημερία. Ομως με την ψυχρή λογική των αριθμών, η παρουσία της εθνικής επί Μίχαελ Σκίμπε δεν ξεπέρασε τη μετριότητα, με κάποιες αναλαμπές-υποσχέσεις για το μέλλον, όπως η εμφάνιση στο Βέλγιο.

ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ

Ο Σκίμπε ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2015 και η ΕΠΟ φρόντισε να κλείσει αρκετά φιλικά για να του δώσει τη δυνατότητα να χτίσει από την αρχή την ομάδα. Εκανε ντεμπούτο στην ήττα 1-0 από το Λουξεμβούργο που γενικά «χρεώθηκε» στους προκατόχους του και αποδόθηκε η δικαιολογία πως δεν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Στο διάστημα που ακολούθησε δοκίμασε παίκτες κι ενώ η εθνική κινήθηκε στην απόλυτη μετριότητα, ο βαθμός αισιοδοξίας ανέβηκε κατακόρυφα όταν στο τελευταίο φιλικό (1η Σεπτεμβρίου 2016) νίκησε 2-1 την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν. Αυτή θα ήταν κι η μοναδική επιτυχία του Σκίμπε εναντίον ομάδας που βρίσκεται στις πρώτες 40 θέσεις της Παγκόσμιας Κατάταξης.

Έτοιμη πλέον η εθνική μας, είχε ευνοϊκό πρόγραμμα στους προκριματικούς του Μουντιάλ της Ρωσίας αφού ξεκινούσε με τρεις πολύ εύκολους αγώνες. Ο πρώτος εναντίον του Γιβραλτάρ, της κατά τεκμήριο χειρότερης εθνικής ομάδας του πλανήτη! Η εθνική νίκησε 4-1 και οι επιλογές του Σκίμπε ήταν οι εξής: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης (71′ Τζιόλης), Σάμαρης, Μάνταλος (62′ Γιαννιώτας), Μπακασέτας, Φορτούνης, Μήτρογλου (73′ Βέλλιος). Από τους 14 ποδοσφαιριστές οι 12 αγωνίστηκαν και στα play off με την Κροατία, παρότι δεν υπάρχει καν βαθμός σύγκρισης της δυσκολίας ανάμεσα σε αυτές τις αναμετρήσεις! Φυσικά θα ήταν και ο Μάνταλος αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, κι έτσι ο μοναδικός απών ήταν ο Βέλλιος ο οποίος ωστόσο καλείτο συστηματικά σε όλη τη φάση των ομίλων. Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι τότε -στην πρεμιέρα με Γιβραλτάρ- ο Σκίμπε ήθελε να δει για πρώτη φορά την ομάδα που ο ίδιος έχτισε και δεν επιθυμούσε να κάνει πειράματα εναντίον των… φοιτητών και ερασιτεχνών των αντιπάλων. Σύμφωνοι. Ας δούμε τη σύνθεση της εθνικής στο τελευταίο ματς των ομίλων, πάλι με το Γιβραλτάρ, όταν όλα πλέον είχαν κριθεί και περίπτωση βαθμολογικής απώλειας δεν υπήρχε: Καρνέζης, Παπαδόπουλος, Χριστοδουλόπουλος (74΄ Γιαννιώτας), Ζέκα, Φορτούνης, Μήτρογλου, Τοροσίδης (68΄ Μανιάτης), Ταχτσίδης, Παπασταθόπουλος (68΄ Τζιόλης), Μάνταλος, Σταφυλίδης.

Σε όλο αυτό το διάστημα (Σεπτέμβριος 2016 – Νοέμβριος 2017), ο Σκίμπε παρακολουθούσε την πορεία των επίδοξων διεθνών, καλούσε κατά καιρούς κάποιους από αυτούς (Λυκογιάννης, Ανέστης, Σιώπης, Κολοβέτσιος) αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό γινόταν περισσότερο για να «ηρεμήσει» η κοινή γνώμη και λιγότερο επειδή τούς χρειαζόταν. Ακόμα κι ο Χριστοδουλόπουλος έπαιξε όταν όλα είχαν κριθεί, ο Μπακάκης δεν κλήθηκε καν, το ίδιο και ο Κούτρης.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στους τελευταίους 14 μήνες η εθνική μας ομάδα έδωσε 20 αγώνες με απολογισμό 8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες. Οι δύο από τις οκτώ νίκες σημειώθηκαν επί του Γιβραλτάρ, έτσι επί της ουσίας δεν «μετράνε». Αλλωστε, δεν υπολογίζονται στα κριτήρια ισοβαθμιών. Τα τέρματα είναι 25-20, χωρίς το Γιβραλτάρ όμως (4-1 και 4-0) ο συντελεστής είναι αρνητικός: 17-19.

Με βάση την κατάταξη των ομάδων στο Ranking της FIFA η Ελλάδα που βρίσκεται στην 47η θέση, νίκησε τις εξής:

Νο  20 (Ολλανδία)
Νο  43 (Αυστραλία)
Νο  54 (Μαυροβούνιο)
Νο  80 (Εσθονία)
Νο  86 (Κύπρος)
Νο 206 (Γιβραλτάρ)

… και ηττηθηκε από:

Νο  5 (Βέλγιο)
Νο 18 (Κροατία)
Νο 43 (Αυστραλία)
Νο 91 (Λευκορωσία)
Νο 93 (Λουξεμβούργο)

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

Μετά τον Μήτρογλου το… χάος. Στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 ο στράικερ της Μαρσέιγ ήταν ο μοναδικός επιθετικογενής παίκτης της εθνικής που σκόραρε με συνέπεια, καθώς πέτυχε τρία γκολ, δύο με την Κύπρο και ένα με το Βέλγιο. Εναντίον του Γιβραλτάρ σκόραραν και οι Φορτούνης, Γιαννιώτας, αλλά είπαμε ότι αυτά δεν… μετράνε για να εξάγουμε αγωνιστικά συμπεράσματα. Συνεπώς, μπορούμε να προσθέσουμε στην εξίσωση και τον Μάνταλο, ο οποίος πέτυχε γκολ εναντίον της Κύπρου, αλλά στα υπόλοιπα ματς των προκριματικών το δρόμο προς τα δίχτυα βρήκαν οι Τοροσίδης, Τζιόλης, Σταφυλίδης, Τζαβέλλας, Ζέκα και Παπασταθόπουλος.

 

Γιώργος Μανταίος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: