Νομοσχέδιο για κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το οποίο θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς και σχέδιο ενίσχυσης των εντύπων μέσων ενημέρωσης, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη.

Σε ομιλία του κατά την απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) για το 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι επιβάλλεται, καθηκόντως να είναι αυστηροί και δίκαιοι με τα γεγονότα.

Παρατήρησε πως δεν έδωσε ποτέ την εικόνα ότι ο Τύπος είναι εχθρός του λαού, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, όσο και αν ο ίδιος κρίνεται και επικρίνεται.

Σημειώνοντας τη μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται ώστε ένας δημοσιογράφος να είναι αξιόπιστος και κατά το δυνατόν αντικειμενικός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύτιμες τις πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΙΜΜΕ, το οποίο συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Αναφέρθηκε στους τιμώμενους συγχαίροντας τους για τη συμβολή τους στην αναβάθμιση του ρόλου της δημοσιογραφίας και πρόσθεσαν κύρος στο λειτούργημα, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί οφείλουν να διαχειριστούν το δημόσιο λόγο με σεβασμό στους πολίτες και το επίπεδο της δημοκρατίας το οποίο οφείλουν να υπηρετούν και να αναβαθμίζουν.

Εξέφρασε την άποψη ότι ΜΜΕ οφείλουν να κάνουν αυτό που λέει το όνομα τους, δηλαδή να ενημερώνουν σωστά, έγκυρα και με ακρίβεια, στο βαθμό που τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία.

«Στον τόπο μας», είπε, «πολλοί παρασυρόμενοι από ιδιοτελή αντίληψη των πραγμάτων, θεωρούν ό,τι περιστασιακά συνάδει με ό,τι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως εθνικό συμφέρον, κομματικό ή και προσωπικό συμφέρον, είναι και το ορθό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε περαιτέρω ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν οι σκοποί είναι αποκαλυπτικά και του τρόπου αξιοποίησης της εξουσίας, αν και εφόσον εξασφαλιστεί.

«Γινόμαστε μάρτυρες προεκλογικών εκστρατειών που έχουν έναν απόλυτα αρνητικό χαρακτήρα, μηδενίζουν την προσφορά των άλλων και επιχειρούν να μηδενίσουν προσωπικότητες και επικεντρώνονται στα μικρά προκειμένου να καλύψουν τη μεγάλη εικόνα που οφείλουμε να δίνουμε στους πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως, αν εξαιρεθούν κάποιες εφημερίδες που είναι εκφραστικά όργανα κομμάτων, η αντικειμενικότητα των ΜΜΕ στην Κύπρο προσφέρεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστησε την προσοχή στους δημοσιογράφους ώστε να μην παρασυρθούν από το ρεύμα απαξίωσης το οποίο ακολουθούν οι πολιτικοί, όπως είπε. Σημείωσε πως «όσο εμείς οι απαξιωμένοι σας επηρεάζουμε και ακολουθείτε τα βήματα ή μας δικαιολογείτε τόσο θα απαξιώνεστε και εσείς».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η αξιοπιστία που κατακτήθηκε μέσα από την αντικειμενικότητα, προσθέτοντας πως οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια και την αλήθεια οφείλουν να αναζητούν και να αποκαλύπτουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

«Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το ειδικότερα το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία με την οποία αναδεικνύονται και τιμώνται οι σημαντικοί δημοσιογράφοι κάθε χρονιάς» συνέχισε.

Tο θεσμοθετημένο βραβείο συνολικής προσφοράς «Θεόδουλος Φ Κωνσταντίνιδης» παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο σκιτσογράφος – γελοιογράφος Γεώργιος Μαυρογένης.

Με βραβεία δημοσιογραφικής προσφοράς τιμήθηκαν η Άννα Ανδρέου, Κάτια Χριστοδούλου και Κώστας Νάνος».

Χορηγοί επικοινωνίας της απονομής βραβείων ήταν το ΚΥΠΕ, το ΡΙΚ και η εφημερίδα Πολίτης

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθυντής του ΙΜΜΕ, Γιώργος Παυλίδης.

Σε χαιρετισμό του, ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΕ, Νίκος Περιστιάνης, παρατήρησε ότι τον τελευταίο χρόνο η ελευθερία των μέσων επικοινωνίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Πρόσθεσε ότι μόνο το 13% των ανθρώπων στον πλανήτη απολαμβάνει ελεύθερο Τύπο. Αναφερόμενος στην ελευθερία του Τύπου στην Κύπρο, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ 180 χωρών κατατάχθηκε 30η μπροστά από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος παρατήρησε από την πλευρά του ότι ο θεσμός των βραβείων έδωσε και πήρε από τη δημοσιογραφική οικογένεια και συνεχάρη τους βραβευόμενους για τη συνεισφορά τους στο πεδίο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ΙΜΜΕ, Νίκος Καρτακούλλης είπε πως η απονομή των βραβείων καταξιώθηκε στην κοινωνία, διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: