Μεγάλο παζάρι: Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να προκαταλάβει τον Τραμπ για τους Κούρδους μαχητές του YPG




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες, ότι η Ουάσιγκτον προσαρμόζει τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει στους συμμάχους της επί του εδάφους στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα χθες, η τουρκική προεδρία με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι ο κ. Τραμπ τόνισε στον Ερντογάν ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να μην παρέχονται όπλα στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία. Κάτι τέτοιο και τόσο συγκεκριμένο, δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Τραμπ, αντίθετα είναι γνωστό ότι ο ο Αμερικανός Πρόεδρος τρέφει εκτίμηση για τους Κούρδους, που έχασαν πολλά μέλη τους στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι τον περασμένο Μάιο είχε υπογραμμιστεί σε όλους τους τόνους ότι αν ολοκληρωθεί νικηφόρα η επίθεση των Κούρδων μαχητών του YPG και των Αράβων, εναντίον της Ράκας, η ροή αμερικανικού οπλισμού θα τερματιζόταν. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους της Συρίας.

Στην ανακοίνωση της Άγκυρας υπογραμμιζόταν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί όλες «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών δεν αναφέρονται συγκεκριμένα το PKK, το YPG ή το δίκτυο Γκιουλέν.

Πάντως, υπογραμμίζεται ότι οι κ. Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ακολουθεί:

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε χθες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Για τη Συρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της εφαρμογής της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξαν τη Διαδικασία της Γενεύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισαν την ανάγκη να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να δοθεί η δυνατότητα στους εκτοπισμένους Σύριους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα μιας ενοποιημένης Συρίας χωρίς ξένες παρεμβάσεις και ασφαλείς παράδεισους τρομοκρατών.

Παραμένοντας συνεπής με την πολιτική μας, ο Πρόεδρος Τράμπ ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις αναμενόμενες προσαρμογές στη στρατιωτική στήριξη που παρέχεται στους συμμάχους μας στη Συρία, καθώς η μάχη της Ράκας έχει ολοκληρωθεί και καθώς προχωρούμε σε μια φάση σταθεροποίησης για να διασφαλίσουμε ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ξανά. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία και η Αμερική συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί όλες τις “τρομοκρατικές οργανώσεις” λέει η τουρκική προεδρία

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να πολεμήσουν μαζί όλες «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», περιλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ανακοίνωσε χθες η τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, συμφώνησαν να πολεμήσουν από κοινού όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το PKK και το FETO» τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις για τη Συρία, τις διμερείς σχέσεις και τη Σύνοδο στο Σότσι της Ρωσίας, επισήμανε το γραφείο του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Πληροφορίες από MIGNATIOU.COM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik – Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: