Κουρδικά όνειρα τέλος: Καμία επαρχία δεν μπορεί να αποσχιστεί, ξεκαθαρίζει η Βαγδάτη




Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε σήμερα ότι καμία επαρχία ή περιοχή δεν μπορεί να αποσχιστεί, ενισχύοντας τη θέση της κυβέρνησης καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια επανάληψη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η απόφαση αποτελεί απάντηση σε ένα αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο είχε στόχο βάλει τέλος σε οποιαδήποτε «κακή παρερμηνεία» του συντάγματος και να επιβεβαιώσει την ενότητα του Ιράκ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Λίγο αργότερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε το Ιρακινό Κουρδιστάν να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ζητάμε από την επαρχία να δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή της στη μη απόσχιση ή ανεξαρτησία από το Ιράκ», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τις αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής.

Ο Αμπάντι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβάλει τις ομοσπονδιακές αρχές», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Βαγδάτη είναι δεσμευμένη «στη διασφάλιση της ενότητας του Ιράκ και την αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας απόσχισης», υπογράμμισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Η απόφαση του δικαστηρίου έβαλε τέλος στην κουρδική προσπάθεια να αποσχιστεί από το Ιράκ», κατάληξε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

06/11/2017 13:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: