Καρφιά με ονοματεπώνυμο: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο τέως υπουργός Εσωτερικών (της Κύπρου) Σωκράτης Χάσικος έχει δίκαιο όταν αναφέρει πως οι πολιτικές δεν καθορίζονται από τις δημοσκοπήσεις, αν και είναι σαφές πως ο πολιτικός θα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη.

Δεν μπορεί να ασκεί πολιτική έχοντας στην αντίπερα όχθη την κοινωνία, τους πολίτες. Είναι, όμως, προφανές πως η αναφορά του (ομιλία στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη) αφορούσε εκείνους τους πολιτικούς, οι οποίοι παραμονές εκλογών προσαρμόζουν τις θέσεις τους αναλόγως των μετρήσεων της κοινής γνώμης, των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Χάσικος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρετούσε το ορθό και πρέπον και όχι το αρεστό. Δεν παρακολουθούσε τις δημοσκοπήσεις για να διαμορφώσει πολιτική. Ασκούσε πολιτική και διαμόρφωνε την κοινωνία».

Κατά πόσο ίσχυε αυτό για τον Γλαύκο Κληρίδη δεν είναι του παρόντος (Ιδέες Γκάλι, S-300, Αμυντικά Δόγματα και κατάληξη στο σχέδιο Ανάν). Η συγκεκριμένη αναφορά Χάσικου ήταν, σύμφωνα με την καλή συνάδελφο Κατερίνα Ζορμπά στον Πολίτη, καρφιά με στόχο τον ίδιο τον Πρόεδρο της (Κυπριακής) Δημοκρατίας για τη στροφή του σε πιο σκληρές θέσεις στο Κυπριακό ενόψει εκλογών. Και η Κατερίνα δεν έκανε ερμηνεία των αναφορών Χάσικου αλλά και ρεπορτάζ επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές. Συνεπώς, το καρφί του τέως υπουργού είχε ονοματεπώνυμο.

Η στροφή Αναστασιάδη είναι πρόδηλη, όπως σαφής είναι και η επιδίωξή του να κερδίσει τους ψηφοφόρους που διαφωνούν με την ακολουθούμενη από τον ίδιο πολιτική στο Κυπριακό, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Εδώ και μερικούς μήνες ο Πρόεδρος έχει βαθμηδόν διαμορφώσει μια νέα ρητορική. Επιστρατεύει οργίλο ύφος για να διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει τα αυτονόητα, για να εξηγήσει τι αποδέχεται και τι απορρίπτει. Ταυτόχρονα, όμως, διαβεβαιώνει πως εάν επαναρχίσει η διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντάνα.

Κοντολογίς, από το Πλαίσιο Γκουτέρες και το υλικό που κατατέθηκε, περιλαμβανομένων και των δικών του προτάσεων, παρόλο που υποστηρίζει ότι τις απέσυρε. Υπάρχει, όντως, αναφορά για απόσυρσή τους εάν δεν γίνουν αποδεκτές, ωστόσο, η ιστορία του Κυπριακού δείχνει πως ό,τι έχει κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, που δεν συνηθίζουν να καταθέτουν προτάσεις, εάν αποδέχονταν εκείνες τις προτάσεις Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα θα ήταν πλήρως καλυμμένοι. Όμως, έχουν τον σκύλο χορτάτο, έχουν φάει την πίτα και ζητούν κι άλλο. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι η αλλαγή πλεύσης ενόψει εκλογών.

Και το ερώτημα είναι γιατί αλλάζουν οι πολιτικοί τις θέσεις τους προεκλογικά. Είναι γιατί δεν τυγχάνουν οι θέσεις τους λαϊκής στήριξης; Εάν αυτό ισχύει γιατί επιμένουν μετεκλογικά σε πολιτικές που δεν έχουν τη λαϊκή αποδοχή; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει: Εάν εκλεγεί θα συνεχίσει από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την πολιτική που υιοθέτησε πριν αρχίσει την προεκλογική του, ή θα αλλάξει και θα εφαρμόσει αυτά που λέγει στους Συνδέσμους Αγωνιστών, στα σωματεία της παράταξής του και σε ανοικτές συγκεντρώσεις; Θα αναφέρει στους πολίτες τι θα πράξει εάν δεν αποδώσει νέα προσπάθεια για λύση;

Γιατί δεν μπορεί να περιορίζεται στις αναφορές πως «έχει ιδέες» για σχέδιο Β, τις οποίες σκέφτεται όταν μένει ξάγρυπνος. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι πολίτες αποδέχονται τις μεταλλάξεις και την παροχολογία. Γιατί είναι γνωστό πως μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: