Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα: Βρέθηκε ηγέτης, καιρός να βρεθεί και το Κόμμα…




Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Οι πολίτες έδωσαν την εντολή τους. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών σε δύσκολες στιγμές για την ενασχόληση με τα κοινά ζητούν την ανασύσταση και ανασύνταξη ενός ισχυρού ενιαίου πόλου της κεντροαριστεράς.

Το γεγονός ότι σε εποχές που όλοι αποστρέφονται την πολιτική, 207 χιλιάδες άνθρωποι σηκώθηκαν από τον καναπέ στήθηκαν στην ουρά για να επιλέξουν τον ηγέτη του χώρου αυτού που για σχεδόν τρεις δεκαετίες κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της χώρας και σφράγισε το πολιτικό σκηνικό, είναι από μόνο του ένα σημαντικό μήνυμα. Μήνυμα όχι μόνο στους 9 υποψηφίους αλλα σε όλο το πολιτικό σκηνικό.

Η κοινωνία τσακισμένη από τα Μνημόνια και την διάψευση κάθε «εναλλακτικής», κινείται ως walking dead, αλλα η σιωπηρή πλειοψηφία ειανι εδώ και δινει το στίγμα της.

Η επιτυχία της χθεσινής διαδικασίας μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης των 9 υποψήφιων και κυρίως εκείνου που και τυπικά θα αναλάβει τα ηνία την επόμενη Κυριακή .

Γιατί η «προεκλογική» αντιπαράθεση εξαντλήθηκε μεν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, και στο δίλημμα, συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ, αλλά εάν η επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς περιορισθεί εκεί, το παιγνίδι θα είχε χαθεί.

Η μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες, δείχνει ότι η προσπαθεια του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κυριαρχία στον χώρο, από τις παρυφές του Ρουβίκωνα μέχρι την Καραμανλική Δεξιά έφθασε στα όρια της και ότι όλο και λιγότερα ευήκοα ώτα βρίσκει στον χώρο αυτό η συνθηματολογία της κυβέρνησης.

Η δημιουργία δυναμικής στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα στερήσει μια πολύτιμη εκλογική δεξαμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που δοκιμάζεται η κυβερνητική πολιτική του και κυρίως θα φέρει στο προσκήνιο έναν νέο πόλο που θα επιχειρήσει να επαναπατρισθεί τις πασοκικες ψήφους. Αυτές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% στην κυβέρνηση.

Η επιτυχία του εγχειρήματος όμως θα στερήσει εκλογικές δεξαμενές και από την Νέα Δημοκρατία καθως η ανυπαρξία μέχρι στιγμής αξιόπιστου εναλλακτικού στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, έστρεφαν προς το κόμμα της ΝΔ τους ψηφοφορείς του φιλελευθέρου, δημοκρατικού, εκσυγχρονιστικού και φιλοευρωπαϊκού χώρου που εναντιώνονται στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η διαδικασία αυτή με τον χώρο της Κεντροαριστεράς κάθε άλλο πάρα είναι αυτοματοποιημένη και ούτε φυσικά είναι δεδομένο ότι οι χθεσινές εκλογές σβήνουν μονοκοντυλιά τα προβλήματα ταυτότητας που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Όμως μετα τον αρχηγό η κεντροαριστερά θα πρεπει να ανακαλύψει και την ταυτότητα της. Το πρόγραμμα της, το όραμα της, την πρόταση της, μέσα από την αυτοκριτική και την αυτογνωσία της.

Και εκεί τελικά θα κριθεί.

Γιατί στην σημερινή κεντροαριστερά, μετα από εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Ανδρεας, ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου που σφράγισαν με την παρουσία τους και τις εκλογικές επιτυχίες τους τον χώρο, το κόμμα είναι που θα φτιάχνει τους ηγέτες και όχι το αντίθετο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: