«Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα» είπε ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο…




Ο Κυριακος Μητσοτάκης μιλώντας στην συνέλευση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο είπε με έμφαση ότι «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα», και στην συνέχεια, προέβαλε το μήνυμα της «ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη» – μήνυμα που διατύπωσε σε όλες του τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονταν στους Έλληνες πολίτες ως αναγκαίο κακό και πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι για την πλειονότητα των Ελλήνων, η λέξη «μεταρρύθμιση» συνδέεται με αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων.

«Αλλά οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνειδητά υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και πρόσθεσε αχρείαστο βαρος στην πραγματική οικονομία, προκειμενου να αφήσει άθικτο το δημόσιο. «Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλαδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. «Έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας» σημείωσε, τονίζοντας πως στο τέλος του 2014, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα και πως είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%. Δυστυχώς αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%. Και αντί για έξοδο από το πρόγραμμα, καταλήξαμε να υπογράφουμε ένα νέο τριετές πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ειπε χαρακτηριστικά οτι «η περιβόητη κωλοτούμπα δεν επαρκεί για να υλοποιήσεις μια πολιτική». Συμπλήρωσε δε, ότι η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, την ιδιοκτησία μιας νέας πολιτικής ατζέντας, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δισ. ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το ΑΕΠ μάς έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο προεδρος της ΝΔ και επανέλαβε ότι αναγκαία προϋποθεση για να μπει οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας είναι η πολιτική αλλαγή.

«Δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να δείξεις ότι έχεις διδαχθεί από τα λάθη σου, να φέρεις νέα και ταλαντούχα στελέχη και να παρουσιάσεις ένα ανανεωμένο πρόσωπο σε ένα κουρασμένο και συχνά κυνικό εκλογικό σώμα», επισήμανε και έδωσε έμφαση στα ζητηματα εκείνα που θα κανουν καλύτερη την καθημερινότητα και του τελευταίου πολίτη.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη, ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού», εξήγησε.

«Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος. Κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε νέο μομέντουμ. Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Η τραπεζική ένωση απαιτείται να ολοκληρωθεί, ενισχυμένη με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων. Και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στο μέλλον, πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οραματίζεται μια Ελλάδα που θα διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή αμυντική πολιτική:

«Σημείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον την αναφορά του Προέδρου Γιουνκέρ στον μόνιμο μηχανισμό ασφαλείας και συνεργασίας ως την “ωραία κοιμωμένη” της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δεύτερον, μετανάστευση και κοινή διαχείριση των συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Και φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη-μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ένωση.

Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Η κατανομή των βαρών είναι αναγκαία για να δείξουμε επί της αρχής ότι στεκόμαστε ενωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων, με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους», είπε για το μεταναστευτικό και το προσφυγικο ζήτημα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 400.000 νέους Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης αναζητώντας ενα καλύτερο μέλλον. «Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Θα οικοδομήσουμε μία ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Όλοι όσοι μετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και δεν αξίζει να αποτύχουμε. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ


14/11/2017 21:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Αρμένης
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: