Η Κύπρος καταγγέλλει στον γ.γ. του ΟΗΕ τις τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές παραβιάσεις




Κυκλοφόρησεως επίσημο έγγραφο του Σ.Α. και της Γ.Σ. του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, προς τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλονται τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή – με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου – επισυνάπτονται δύο έγγραφα στα οποία απαριθμούνται αναλυτικά όλες οι τουρκικές παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος. Σημειώνεται επίσης ότι «τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη συστηματικά χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου», ενώ καταγγέλλεται πως το κατοχικό καθεστώς εξέδωσε παρανόμως τρεις οδηγίες προς αεροναυτιλομένους, σχετικά με ασκήσεις που διεξήγαγε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας», τονίζει στην επιστολή του ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος.

Προσθέτει πως η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων, ενώ την ίδια στιγμή οι παραβιάσεις της FIR της Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτες.

«Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και να αψηφά τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο», επισημαίνει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η περαιτέρω συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δημιουργεί ένταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια ειρηνική συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνω έκκληση για την άμεση παύση τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει, εν προκειμένω, την έκκλησή της για τήρηση των αρχών της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης, που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η επιστολή Κορνηλίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 14/11/2017 22:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: