Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα θέματα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Κυριακή. Αναφορά γίνεται στις προεδρικές εκλογές και τις κινήσεις επιτελείων και κομμάτων, στη συζήτηση που άνοιξε για το κούρεμα του 2013, στα βήματα της Λευκωσίας για εδραίωση της στρατηγικής της θέσης στην περιοχή ενόψει και πιθανής επανάληψης των συνομιλιών.

Επίσης, όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

«Η αλήθεια για το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο 2013» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αφιερώνει τρεις από τις εσωτερικές της σελίδες στο κούρεμα, στο τι λέει το πόρισμα Πική για το θέμα και φιλοξενεί και απόψεις ειδικών. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΠτΔ για Κυπριακό, ΓεΣΥ και χρέη σωματείων. Επίσης αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, για τις οποίες κάλπες στήνονται και στην Κύπρο.

Κάτω από τον τίτλο «Τα 10 ταμπού των Προεδρικών» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που φιλοξενεί απαντήσεις των πέντε υποψηφίων για δέκα κοινωνικά ερωτήματα. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το μέλλον των συνομιλιών. Ο «Π» επίσης σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στις ανησυχίες των δανειστών ότι οι μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από το μνημόνιο περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

«Κλειδώνει ασφάλεια μέσω ΕΕ» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που αναφέρεται σε κινήσεις από τη Λευκωσία που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στην περιοχή με στρατηγική επί τριών πυλώνων ( άμυνα, εξωτερική πολιτική και ενέργεια). Σε άλλο ρεπορτάζ δημοσιεύει συνέντευξη του εκλογολόγου Χριστόφορου Χριστοφόρου που προβλέπει αποχή στις προεδρικές έως και 28%. Ο «Φ» αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σταθερή άνοδος καταγράφεται για Μαλά» δημοσιεύει στο κύριό της θέμα δημοσκόπηση που δείχνει με ισχυρή αυξητική τάση για τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο κέρδισε 4,6%. Αλλού γράφει για το κτήμα του ΠτΔ στο Πέρα Πεδί και ότι απέκρυψε πως ήταν συνιδιοκτήτης στο δεύτερο τεμάχιο. Επίσης η «Χ» αναφέρεται στην αναμόρφωση του Πεδιαίου και γράφει ότι θα ενώσει τη Λευκωσία.

Η αγγλόγλωσση ‘’Sunday Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αχρείαστος ο σύμβουλος του Τραμπ» και γράφει πως ο τέως σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, ήταν άτομο χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις που πλάσαρε τον εαυτό του ως κάτι που δεν ήταν. Αλλού αναφέρεται στο μπλόκο με μπετονιέρες στο Mall της Πάφου για απλήρωτες οφειλές. Επίσης αναφορά γίνεται σε δημοσκόπηση αυτής της βδομάδας με βάση την οποία ο Πρόεδρος έχει προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Πλησιάζει ο Μαλάς, κρατάει ο Νικόλας» γράφει στο κύριό της θέμα ότι με βάση δημοσκόπηση ο Νίκος Αναστασιάδης περνά με άνεση στο β’ γύρο και εμφανίζεται ως φαβορί και για τελική επικράτηση. Αλλού αναφέρεται στις συλλήψεις στο Ριάντ για θέματα διαφθοράς. Επίσης η «Κ» αναφέρεται στην εξαγγελία για το ταμείο για τους πληγέντες του 2013.

«Φόρμουλα για έδαφος έναντι αναγνώρισης» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή της Κυριακής» που γράφει πως ο αμερικανό-βρετανικός πόλος επεξεργάζεται διάφορα σενάρια σε περίπτωση νέου αρνητικού δημοψηφίσματος. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος φαίνεται να εμπλέκεται στα Paradise Papers και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευτούν αρχεία με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες από το νησί. Επίσης η «Σ» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει για την επιθυμία της Γαλλίας για ενδυνάμωση των σχέσεων της με Κύπρο σε στρατιωτικό επίπεδο.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/11/2017 10:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: