Η “ερωτική” εξομολόγηση του μεγάλου Κόμπι Μπράιαντ: «Αγαπημένο μου μπάσκετ…»




Η μεγαλύτερη και πιο… δακρύβρεχτη μπασκετική ερωτική εξομολόγηση ξετυλίχτηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2015 από την πένα του Κόμπι Μπράιαντ. Μέσω ενός μοναδικού ποιήματος, με τίτλο «Αγαπημένο Μπάσκετ», η «ζωντανή ιστορία» των ΛΑ Λέικερς γνωστοποιούσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και παραδεχόταν την αληθινή αγάπη του για το άθλημα, το οποίο είχε «ερωτευτεί» από τη νεαρή ηλικία των έξι ετών.

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη μέρα εκείνη που ξεκίνησα να παίζω με τις κάλτσες του πατέρα μου και φανταζόμουν πως σουτάρω και ευστοχώ σε νικητήρια καλάθια στο Great Western Forum κατάλαβα μόνο ένα πράγμα:

ότι σε ερωτεύτηκα

Μία αγάπη τόσο βαθιά για την οποία τα έδωσα όλα ? από το μυαλό και το σώμα μου μέχρι το πνεύμα και την ψυχή μου

Ως ένα παιδί 6 ετών βαθιά ερωτευμένο μαζί σου, ποτέ δεν είδα το τέλος του τούνελ. Το μόνο που είδα ήταν ο εαυτός μου να τρέχει έξω από αυτό

Και έτσι έτρεξα. Έτρεξα σε κάθε γήπεδο μετά από κάθε χαμένη μπάλα για σένα, ήτησες να παλέψω κι εγώ σου έδωσα την καρδιά μου γιατί σήμαινες τόσα πολλά…

Αγωνίστηκα με ιδρώτα και πόνο όχι επειδή με καλούσε η πρόκληση αλλά επειδή ΕΣΥ με καλούσες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ γιατί έτσι πρέπει να γίνεται όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις τόσο ζωντανός όσο με έκανες να νιώθω.

Χάρισες σε ένα παιδί 6 χρονών το όνειρο του να είναι «λιμνάνθρωπος» και θα σε αγαπώ πάντα για αυτό. Αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα. Αυτή τη σεζόν τελειώνουν όλα όσα είχα να δώσω. Η καρδιά μου αντέχει το σφυροκόπημα. Το μυαλό μου αντέχει τη φθορά. Αλλά το σώμα μου γνωρίζει πως ήρθε η στιγμή να αποχαιρετίσω.

Και το δέχομαι. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω απλά να ξέρεις. Έτσι ώστε να απολαύσουμε κάθε στιγμή που μας απομένει. Όμορφη ή άσχημη. Ό,τι δώσαμε ο ένας στον άλλο όλα όσα είχαμε.

Και οι δύο γνωρίζουμε, ανεξαρτήτως τι θα κάνω μετά πως θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις κάλτσες στο χέρι τον κουβά στη γωνία 5′ στο ρολόι η μπάλα στα χέρια μου 5 … 4 … 3 … 2 … 1

Θα σε αγαπώ για πάντα, Κόμπι»

WHO IS WHO

Τα επιτεύγματα του παίκτη που πλησίασε όσο κανείς άλλος το μπασκετικό μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν, καθώς από τα πρώτα του βήματα πολλοί ήταν αυτοί που τον είχαν χρίσει διάδοχο του «αέρινου», ενώ και ο ίδιος ο Black Mamba μελετούσε εντατικά και προσπαθούσε να μιμηθεί κινήσεις του Τζόρνταν μέσα στο παρκέ, χάνονται στο… μέτρημα, κατά την ανάγνωσή της 20ετούς προσφοράς του στο ΝΒΑ, φορώντας αποκλειστικά τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς. «Θητεία» που βρίσκεται στην κορυφή των ρεκόρ και αποτελεί δείγμα αφοσίωσης, καθώς κανείς άλλος παίκτης στην Ιστορία του ΝΒΑ δεν έχει φτάσει τα χρόνια του με μία και μόνο φανέλα ομάδας…

Μοναχογιός του πρώην παίκτη των Φιλαδέλφεια 76ερς και προπονητή των Λος Αντζελες Σπαρκς, Τζόι Μπράιαντ, ο οποίος κατέληξε στο όνομα «Kobe» από το διάσημο ιαπωνικό μοσχάρι που βρισκόταν σε μενού εστιατορίου, είχε επιλεχθεί στο Νο13 της διαδικασίας των ντραφτ του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς, αλλά η… μοίρα τον έφερε στους Λέικερς, μέσω ανταλλαγής για τον Βλάντε Ντίβατς ένα μήνα αργότερα.

Τέσερρα χρόνια μετά, ο Μπράιαντ βρήκε στο πρόσωπο του θηριώδους σέντερ, Σακίλ Ο’Νιλ, το alter ego του και μαζί οδήγησαν τους Λέικερς σε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα ΝΒΑ (2000-02). Ωστόσο, τη σεζόν 2003-04 ο Ο’Νιλ ακολούθησε το δρόμο για το Μαϊάμι και τους Χιτ, με τον σούτινγκ γκαρντ να μετατρέπεται σε νέο… Άτλαντα και να κρατά στους ώμους του τις τύχες των Λέικερς. Ο Μπράιαντ ηγήθηκε του ΝΒΑ σε σκοράρισμα τις σεζόν 2005-06 και 2006-07, ενώ το 2006 το χέρι του πήρε… φωτιά με αποκορύφωμα τους 81 πόντους (career high) που φόρτωσε το καλάθι των Τορόντο Ράπτορς, συγκομιδή που αποτελεί και τη δεύτερη καλύτερη επιθετική επίδοση σε έναν αγώνα στην ιστορία του ΝΒΑ, πίσω από τους 100 που είχε πετύχει ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Το 2007-08 κέρδισε τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, με τη λήξη της χρονιάς να οδηγεί τους Λέικερς στους τελικούς, έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση της Δυτικής Περιφέρειας. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του με την Εθνική των ΗΠΑ, που έφερε τον τίτλο «The Redeem Team», κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ στην επιστροφή του σε συλλογικό επίπεδο χάρισε το 2009 και το 2010 δύο ακόμη πρωταθλήματα στους Λέικερς, κερδίζοντας ο ίδιος τον τίτλο του MVP των τελικών.

Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, ο Μπράιαντ συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη θέση των κορυφαίων σκόρερ του ΝΒΑ σε πλέι οφ και κανονική περίοδο. Κατά την 20ετή παρουσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Μπράιαντ έχει επιλεχθεί 11 φορές στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ και 9 στην κορυφαία αμυντική ομάδα. Παράλληλα, το κοντέρ του έχει γράψει 1 φορά 80+ πόντους σε έναν αγώνα, 6 φορές 60+ πόντους σε έναν αγώνα, 26 φορές 50+ πόντους σε έναν αγώνα και 134 φορές 40+ πόντους σε έναν αγώνα.

Επίσης, είχε επιλεχθεί 18 φορές σε All Star Game, κατακτώντας τον τίτλο του MVP τέσσερις φορές (2002, 2007, 2009 – το μοιράστηκε με τον Ο’Νιλ και 2011), ενώ είχε αναδειχθεί νικητής στο διαγωνισμό καρφωμάτων της γιορτής του μπάσκετ το 1997.

Ο ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παρά τα 37 του χρόνια, ο Μπράιαντ αγωνίστηκε σαν… έφηβος στην τελευταία παράσταση της καριέρας του, στις 13 Απριλίου του 2016, όταν απέναντι στους Γιούτα Τζαζ σημείωσε 60 πόντους, οι οποίοι ήταν περισσότεροι σε έναν αγώνα της σεζόν 2015-16. Όσο για τον ίδιο; Έγραψε ακόμα ένα ρεκόρ στην προσωπική του Βίβλο, καθώς έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που σκόραρε 60 πόντους σε έναν αγώνα.

Θοδωρής Ψωμάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: