Προσδοκώ σε μια πιο διεθνή και ευτυχισμένη Ελλάδα, λέει ο καθηγητής Ορέστης Σχινάς




THΣ ANNAΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
Ο Ορέστης Σχινάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και του WMU στη Σουηδία, όπου σπούδασε με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2008 είναι καθηγητής με ειδικότητα στη ναυτιλία και στη χρηματοδότησή της στο Βusiness School του Αμβούργου, όπου ίδρυσε και είναι επικεφαλής του τμήματος ναυτιλίας και logistics καθώς και των σχετικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Γιατί μεταφέρουν σπόρους γνώσης, αμφιβολίας, αμφισβήτησης και προσδοκίας, που συνήθως στα στενά όρια και πλαίσια του συγχρόνου ελληνικού Κράτους δεν καρποφορούν, και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην αλλοδαπή.

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Νομίζω ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν συγκινεί το παγκόσμιο κοινό. Πέραν φωτεινών εξαιρέσεων, η παραγόμενη σκέψη, τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός δεν απαντά σε πανανθρώπινα και παγκόσμια ερωτήματα, σε αντίθεση με την Αρχαία Ελλάδα.

To έργο σας και η πρωτοπορία του.

Το όποιο έργο και συνεισφορά μου θα κριθεί στο μέλλον και σίγουρα όχι από εμένα. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθώ με την εργασία μου να δίνω λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τη ναυτιλία και κατ’ επέκταση τη κοινωνία και τους θεσμούς της. Θεωρώ όμως σημαντική τη συμβολή μου στην ίδρυση και λειτουργία εκ του μηδενός ενός πανεπιστημιακού τμήματος στη Γερμανία εν τω μέσω δυσμενούς συγκυρίαςτόσο για την παγκόσμια ναυτιλία όσο και για την Ελλάδα, το οποίο άμεσα και έμμεσα αποτελεί σποριά ελληνική,αφού οι απόφοιτοι του έρχονται σε επαφή με την ελληνική ναυτιλία, κουλτούρα και πραγματικότητα συνεχώς. Η ετήσια επίσκεψη των φοιτητών στον Πειραιά είναι υποχρεωτική!

 Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.

Φρονώ ότι οικονομικές πολιτικές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πολιτιστικές παραμέτρους είναι καταδικασμένες. Προτρέπω τους φοιτητές μου να διαβάζουν την ιστορία και να εξοικειώνονται με τη πολιτιστική παραγωγή ενός τόπου και μιας κοινωνίας προτού επιχειρήσουν εκεί.

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Νομίζω ότι είναι και τα δυο! Κατ’ εμέ η ελληνικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική Παιδεία. Σημειώστε ότι δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στα μοναδικά διδάγματα και έργα της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά ακόμα και στην τεράστια πηγή γνώσης και εμπειρίας που μεταφέρεται μέσα από τις παροιμίες, τα γνωμικά ακόμα και τα ανέκδοτα μας. Αλλοδαποί που έχουν μπολιαστεί με τη Παιδεία μας αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από δικό μας πρίσμα.Όσο για εμάς, πρόκειται για τη δομή μας.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Σεμνός, προσηνής, εργατικός, προσεκτικός, μετρημένος! Η δουλειά του είναι να θέτει ερωτήματα ακόμα και αιρετικά, να προσπαθεί να τα απαντήσει καθώς και να μεταλαμπαδεύει γνώση και εμπειρίες στους νέους και ει δυνατόν στη κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε!

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Πέραν εξαιρέσεων, νομίζω πώς δεν καινοτομεί, αν και υπάρχει αστείρευτο δυναμικό καινοτομίας. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες και επιχειρηματίες που επιδιώκουν τη καινοτομία, αλλά τόσο οι υφιστάμενες δομές όσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα την καταπνίγουν ή την αναιρούν.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;

Όχι εύκολα, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ελληνικό καθώς απαντάται και σε άλλες κοινωνίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ‘ουδείς προφήτης στο τόπο του’.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Πρόκειται για μια ερώτηση που διαχρονικά απασχολεί από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβάλουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι να το επιτρέψουν οι Έλληνες του εσωτερικού! Εν συντομία, οι Έλληνες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού θα μπορούσαν να φτιάξουν διακρατικά δίκτυα, που να προωθούν την συνεργασία σε όλους τους επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς τομείς, ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα και απρόσκοπτα γνώση και εμπειρία καθώς και να διανέμεται καλύτερα η εργασία και συνεισφορά μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Απαιτείται όραμα και συντονισμός, γιατί οι παρούσες δομές επικοινωνίας και συνεργασίαςμε την ομογένεια και τη διασπορά είναι ανεπαρκείς.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Σίγουρα, η νέα επιχειρηματικότητα διέπεται από άλλες αξίες και το βλέπουμε συνέχεια στις νέες επιχειρήσεις και στις προτιμήσεις των αποφοίτων μας. Παρατηρούμε ότι αξίες όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι πιο σημαντικές από την ασφάλεια και την αμοιβή στην εργασία. Η νέα επιχειρηματικότητα περιστρέφεται γύρω από το περιβάλλον, τη κοινωνική δικτύωση, τη διαμοίραση της πληροφορίας και μέσων, αντίθετα με τις ιεραρχικές δομές με τα πολλά στεγανά του παρελθόντος. Η κοινωνία ήδη επηρεάζεται, κατά τη κρίση μου, θετικά και ακόμα έπονται πολλές δραστικές αλλαγές.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Πολλές αλλά ξεχωρίζω την αξιοκρατία, που δυστυχώς λείπει σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας-ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Θεωρώ αδιαπραγμάτευτες αξίες, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη φιλοξενία, την αρωγή προς το συνάνθρωπο, την ανεκτικότητα, το σεβασμό.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Μαθαίνουν από τα λάθη και τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποτυχία και επανεκτιμούν τους στόχους και τις στρατηγικές τους.

Μια νοσταλγία σας. Και η ταινία που είδατε πάνω από μια φορά.

Το πατρικό και οι οικείοι μου, και φυσικά οι θερινές ιστιοπλοϊκές εξορμήσεις στο Αιγαίο! Αρκετές ταινίες με άγγιξαν κατά καιρούς, αλλά δε ξεχωρίζω κάποια.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνειμε εσάς.

Να ζήσουν οι κόρες μου σε μια καλύτερη, πιο διεθνή, πιο ευτυχισμένη και λιγότερο ανασφαλή Ελλάδα και Ευρώπη!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: