Δύσκολα θα υπάρξει φως στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Συρία: Αγκάθι ο Άσαντ




Σήμερα είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στη Γενεύη νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, με την αντιπολίτευση να επιθυμεί την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης να μην έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε σοβαρές και άμεσες διαπραγματεύσεις, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, και κυρίως τη Ρωσία, να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Άσαντ ώστε να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, την οποία θα ακολουθήσει η σύνταξη νέου συντάγματος και εκλογές.

«Υπογραμμίζουμε ότι στόχος μας είναι η πολιτική μετάβαση που θα πετύχει την απομάκρυνση του Άσαντ ως πρώτο βήμα», τόνισε ο Χαρίρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα από τη Γενεύη.

«Στόχος μας στις διαπραγματεύσεις είναι η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ήδη από την έναρξη της μετάβασης», τόνισε.

Η επιτυχία αυτού του γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη δεν φαίνεται να είναι πιο πιθανή από αυτή των επτά προηγούμενων, καθώς ο Άσαντ σημειώνει νίκες επί του πεδίου και οι αντίπαλοί του επιμένουν στην απαίτησή τους να αποχωρήσει.

Όλες οι προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες κατέρρευσαν σύντομα εξαιτίας της επιμονής της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Άσαντ και της άρνησής του να το κάνει.

Εξάλλου η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, υπό τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δεν έφτασε χθες στη Γενεύη, όπου αναμενόταν. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν θα φτάσει σήμερα, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την αντιπολίτευση.

«Δεν έχουμε πολλές ελπίδες, το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές καθυστερήσεων προκειμένου να εμποδίσει την πρόοδο προς μια πολιτική λύση, την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται με μια ενιαία αντιπροσωπεία», κατήγγειλε ο Χαρίρι. «Η Ρωσία είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει το καθεστώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ντε Μιστούρα επεσήμανε σε βιντεοδιάσκεψη με τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη».

«Αν οι δύο πλευρές φτάσουν στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εις βάθος συζητήσεις και ελπίζω και διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν όρο από καμία πλευρά», υπογράμμισε ο ντε Μιστούρα.

Στο μεταξύ οι χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία— θα συμμετάσχουν σε μια «προπαρασκευαστική συνάντηση» σήμερα στη Γενεύη, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρισιού. Η διεξαγωγή της γίνεται στο πλαίσιο της επιθυμίας των Δυτικών να επανέλθουν στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίση, όπου αυτή τη στιγμή πρωταγωνισούν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

28/11/2017 09:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: