Άρση δικαιώματος βέτο σε θέματα φορολογικών παραδείσων προωθεί η Κομισιόν, λέει ο Πιέρ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις το 2018 ώστε να καταστεί δυνατή η ειδική πλειοψηφία σε θέματα φορολογικών παραδείσων, δήλωσε η Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μιλώντας κατά τη λήξη της συζήτησης για το σκάνδαλο των Paradise Papers, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει ειδική πλειοψηφία για το θέμα δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν ουσιαστικά βήματα για αντιμετώπιση του θέματος της φοροδιαφυγής.

Κάτι τέτοιο εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, ώστε να καταστεί δυνατή η απόφαση με ειδική πλειοψηφία αντί με ομοφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την φορολογία, αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα βέτο από τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι παρά τις πολλές προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ιδιαίτερα με την άρση του φορολογικού απορρήτου, θα πρέπει να επιδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Ανέφερε επίσης ότι ενόψει των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το σώμα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε αυτό το πεδίο, αφού αν δεν δράσει αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο, θα κερδίσουν οι λαϊκιστές που είναι στο πλευρό όσων φοροδιαφεύγουν.

Φέροντας ως παράδειγμα μέτρα όπως η επιβολή κυρώσεων, μια ενοποιημένη φορολογική βάση, η εφαρμογή της οδηγίας για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ότι η παρούσα Επιτροπή θα συνεχίσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της να καταβάλει προσπάθειες για το θέμα.

Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάθεση προτάσεων για αύξηση της διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών.
Παρότρυνε επίσης τα κράτη-μέλη να καταστούν πιο αξιόπιστα στο θέμα και να καταρτίσουν τη μαύρη λίστα με τις μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες, τις οποίας όπως είπε, η Επιτροπή θα είναι ο θεματοφύλακας. Είπε επίσης ότι αν η λίστα δεν είναι αρκετά περιεκτικές και οι κυρώσεις αρκετά αυστηρές «θα αποτύχουμε».

Σε συλλογικό επίπεδο, πρόσθεσε, θα πρέπει μελλοντικά να βοηθήσουν όλοι η θεσμοί ώστε τα ευρωπαϊκά κράτη που επωφελήθηκαν από αυτού του είδους τις δραστηριότητες να αναπτύξουν ένα άλλον οικονομικό μοντέλο και να θέσουν τέρμα σε αυτές τις πρακτικές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 14/11/2017 13:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: