Αγκάθι το προσφυγικό και η κλιματική αλλαγή για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία




Μολονότι το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) έχει βελτιωθεί αισθητά, δύο κυρίως θέματα συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα»: το προσφυγικό και η κλιματική πολιτική, που ξαναμπαίνουν στην ατζέντα σήμερα Πέμπτη.

Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους δυνητικούς εταίρους σε αυτά τα θέματα παραμένει.

Όπως είπε, μιλώντας στη γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει […]. Θα χρειαστεί χρόνος. Μιλάμε για πολύ διαφορετικούς εταίρους. Ξέρετε, για εμάς τους Πράσινους το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία του κλίματος και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2020 και 2030 είναι κομβικής σημασίας. Με αυτά κάναμε προεκλογικό αγώνα και δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος».

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια, και στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής. Την ώρα που οι Πράσινοι ζητούν να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για την επανένωση των οικογενειών, οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στο πλαφόν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μου λένε: “θέλουμε οπωσδήποτε οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζουμε εδώ στη Γερμανία να μπορέσουν επιτέλους να φέρουν τις οικογένειές τους”» είπε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ. «Μιλάμε για τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, μόνον γι΄ αυτούς, προκειμένου να αισθανθούν εδώ σπίτι τους και να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία» προσέθεσε.

Ερωτηθείσα πόσο πιθανό θεωρεί η ίδια το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι και να σχηματίσουν κυβέρνηση απάντησε: «Δεν το θεωρώ απίθανο να τα καταφέρουμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω να έχουμε συμφωνήσει στα κομβικά ζητήματα. Υπό αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη, […] πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα».

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι δυνητικοί εταίροι αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο απολογισμό που θα αποκαλύψει πιθανότατα πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η υβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

02/11/2017 08:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: