“Αδειάζει” το Πεντάγωνο τον Ερντογάν: Επιβεβαιώνει “τροποποιήσεις”, αλλά όχι τη διακοπή εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας




Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει “τροποποιήσεις” στον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων που μάχονται στη Συρία αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι σταματά τις παραδόσεις οπλισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το τι θα απαιτηθεί στο πεδίο της μάχης.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Έρικ Πέιχον. Την Παρασκευή, η Τουρκία ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως έδωσε οδηγίες να μην παραδίδονται όπλα στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Κούρδος αξιωματούχος:Η αμερικανική στήριξη “θα συνεχιστεί”

Νωρίτερα, Κούρδος αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε μια “τροποποίηση” στην παράδοση οπλισμού στον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές στη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αμερικανική στήριξη “θα συνεχιστεί”.

Ο υπεύθυνος αυτός ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έκανε η Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο ότι θα σταματήσει η παράδοση όπλων στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική οργάνωση στη Συρία. Οι ΗΠΑ ωστόσο εμφανίστηκαν λιγότερο κατηγορηματικές στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για μελλοντικές “τροποποιήσεις”.

Οι YPG χαρακτηρίζονται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Τουρκία. Αποτελούν όμως τον βασικό πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και συνιστά την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Δεν υπάρχει αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των SDF και της αμερικανικής κυβέρνηση”, διαβεβαίωσε ο Άμπντελ Καρίμ Αμρ, ένας αξιωματούχος των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών της Συρίας. “Προφανώς, θα υπάρξει κάποια τροποποίηση στην παράδοση όπλων στις SDF μετά την εξουδετέρωση του ΙΚ, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τον συντονισμό” με την αραβοκουρδική συμμαχία, εξήγησε. “Η στήριξη θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί ό,τι απέμεινε (από το ΙΚ) σε όλη την περιοχή”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της Άγκυρας “λανθασμένη” και “όχι ακριβή”.

“Είμαστε οι εταίροι ενός επίσημου, διεθνούς συνασπισμού που μάχεται την τρομοκρατία, αυτή η εταιρική σχέση συνεχίζεται”, είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος Τύπου των SDF, o Μουστέφα Μπάλι.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι την Παρασκευή έλαβε τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξοπλίζουν τις YPG.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

27/11/2017 21:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: