Το Βερολίνο κόβει το χρήμα στην Άγκυρα: Γερμανική εκστρατεία για περιορισμό χρηματοδότησης




Την επιρροή της σε διεθνή αναπτυξιακά θεσμικά όργανα με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία ασκεί η γερμανική Κυβέρνηση, λόγω της κλιμάκωσης των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία εργάζεται ενεργά για μείωση της χρηματοδότησης στην Τουρκία από την γερμανική κρατική τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πέραν των 12 κυβερνητικών και τραπεζικών αξιωματούχων, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σχολιάζοντας τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο.

Ορισμένες γερμανικές εμπορικές τράπεζες επανεξετάζουν επίσης την έκθεσή τους στην Τουρκία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ενώ κανένα από τα θεσμικά όργανα ή τράπεζες δεν έχει εφαρμόσει ένα επίσημο πάγωμα της χρηματοδότησης, έχουν, ωστόσο, επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο αυξημένος έλεγχος αφορά κυρίως τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θεωρούνται ότι συνδέονται ή επηρεάζονται από την τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μείωση της έκθεσης στην Τουρκία έρχεται εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να περιορίσει την προενταξιακή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία.

Σημειώνει ότι αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η οποία στις 8 Οκτωβρίου ανέστειλε τις υπηρεσίες θεώρησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας πέρσι περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικές συναλλαγές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Bloomberg – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/10/2017 22:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: