Τίποτα δεν θα αλλάξει μετά το Λας Βέγκας: «Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα όπλα» λένε οι Αμερικανοί




Του Πανίκου Παναγιώτου

Κάθε φορά που γίνεται ένα μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει η ίδια συζήτηση για τα όπλα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμία απόφαση από το Κογκρέσο.

Κι αφού περάσουν μερικές μέρες, μερικές εβδομάδες, το θέμα ξεχνιέται έως την επόμενη τραγωδία. «Όχι τώρα» απάντησε ο Αμερικανός ηγέτης όταν ρωτήθηκε αν θα εξεταστεί το ζήτημα της οπλοκατοχής μετά το πρωτοφανές έγκλημα στο Λας Βέγκας. Δηλαδή, ποτέ!

Άλλωστε, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής της οπλοκατοχής και την υποψηφιότητά του στήριξε η πανίσχυρη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA).

«Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα όπλα» ζητούν εκατοντάδες Οργανώσεις. Δυστυχώς, όμως, αν δεν φανεί η οργή του κόσμου, στο τέλος της ημέρας και πάλι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Βασικές αιτίες αυτής της πραγματικότητας είναι: η διαπλοκή του πανίσχυρου λόμπι όπλων με πολιτικούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και η βαθιά εμπεδωμένη αντίληψη ότι το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι αδιαπραγμάτευτο, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος (1791).

Στηρίζουν λοιπόν την επιχειρηματολογία τους, όπως και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, πάνω σε μια απόφαση του 18ου αιώνα, που, τότε επικρατούσαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες σε σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αλλά, όπως συμβαίνει για πολλά άλλα πράγματα, μπροστά στο κέρδος δεν μετρά η ανθρώπινη ζωή. Ο δολοφόνος του Λας Βέγκας, που σκότωσε 58 άτομα και τραυμάτισε 515, εκ των οποίων δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο Στίβεν Πάντοκ.

Κανένας όμως δεν μιλά για τους ηθικούς αυτουργούς της πιο πολύνεκρης επίθεσης στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ερώτημα δεν είναι γιατί σκότωσε τόσους ανθρώπους, αλλά ποιοι νόμοι και ποιοι πολιτικοί του έδωσαν το δικαίωμα να μπορεί να αγοράσει και να κατέχει 42 αυτόματα όπλα;

Η Αμερική ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια για να κυνηγήσει τους τρομοκράτες σε κάθε γωνιά της γης και την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, ακόμα και σε άτομα που πάσχουν με ψυχικές διαταραχές, να αγοράζουν όπλα χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό, σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: