Στον Αμερικανό πρέσβη τα ρίχνει ο αμετανόητος Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θυσιάζουν τις διμερείς σχέσεις, λέει




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε  ως υπεύθυνο για τη διένεξη της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον απερχόμενο Αμερικανό πρεσβευτή, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον «θυσιάζει» τις σχέσεις της με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής, το πρόσωπο που το προκάλεσε αυτό είναι ο εδώ πρεσβευτής. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους των ΗΠΑ να θυσιάζουν έναν στρατηγικό εταίρο για έναν πρεσβευτή που δεν ξέρει τη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ κρύβουν στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη έναν ύποπτο που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος έχει καταφύγει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία επιμένει στην απόφασή της να αναστείλει την έκδοση στις ΗΠΑ θεωρήσεων εισόδου για ταξίδια στην Τουρκία, ως απάντηση στην αναστολή από την Ουάσινγκτον των υπηρεσιών θεωρήσεων εισόδου που υπάρχουν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Χθες σε σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο κ. Τίλερσον ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει -αν όντως έχει- εναντίον των υπαλλήλων (τουρκικής καταγωγής) του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης αλλά και Αμερικανών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση δεν συζητούν να παύσουν την αναστολή χορήγησης θεωρήσεων, εκτός εάν οι Τούρκοι τερματίσουν τις διώξεις εναντίον Αμερικανών αλλά και των τουρκικής καταγωγής πολιτών, που έχουν σχέση με την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Ο κ. Τίλερσον μετέφερε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις διώξεις και απαίτησε να σταματήσουν και οι διωχθέντες να απελευθερωθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τις κατηγορίες αστείες και τις απορρίπτει. Οι Τούρκοι, ισχυρίζονται ότι οι τουρκικής καταγωγής υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δήθεν αμερικανική ανάμειξη.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Heather Nauert, αναφέρει: «Ο υπουργός εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Τίλερσον διαβίβασε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τη βαθιά ανησυχία του για τις κρατήσεις των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία και πολλών Αμερικανών πολιτών.

Ο υπουργός Τίλερσον υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης και την ανάγκη για την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από αυτές τις κατηγορίες.

Ο υπουργός Τίλερσον και ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν σε επαφή για να απαντηθούν οι ανησυχίες σχετικά με αυτές τις κρατήσεις» (εννοεί των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου της Πόλης και τις συλλήψεις των Αμερικανών πολιτών).

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/10/2017 14:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: