Στο Λας Βέγκας σήμερα ο Τραμπ, στον απόηχο της σφαγής των εκατοντάδων αθώων πολιτών




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί  το Λας Βέγκας σε μια προσπάθεια να παρηγορήσει τους πολίτες της πόλης έπειτα από την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Είναι ένα φοβερό γεγονός», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί του προεδρικού αεροσκάφους την Τρίτη, «Είναι πραγματικό φοβερό».

Ο Στίβεν Πάντοκ, ένας 64χρονος συνταξιούχος χωρίς ποινικό μητρώο, έχει ταυτοποιηθεί ως ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ, πυροβολώντας από το παράθυρο του δωματίου του που βρισκόταν στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τις αρχές, 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν όταν ο Πάντοκ άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ μουσικής κάντρι. Προς το παρόν το κίνητρο του δράστη δεν είναι γνωστό.

«Είναι ένας άρρωστος άνδρας, ένας παράφρων. Πολλά προβλήματα, φαντάζομαι, Τον ερευνούμε πολύ πολύ σοβαρά. Αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ πολύ άρρωστο άνθρωπο», σχολίασε ο Τραμπ χθες Τρίτη αναφερόμενος στον Πάντοκ.

Η επίθεση στο Λας Βέγκας έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο, τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και σε όλες τις ΗΠΑ, το ζήτημα της οπλοκατοχής και του αν μια πιο αυστηρή νομοθεσία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την τραγωδία αυτή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απαντήσουν στην έκκληση των Δημοκρατικών για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την οπλοκατοχή, αν και μοιάζει να καθυστερεί η νομοθεσία που θα καθιστούσε πιο εύκολη την αγορά σιγαστήρων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι ο Τραμπ εμφανίστηκε υπέρ της αμφιλεγόμενης Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, ενώ υποστηρίχθηκε και από την οργάνωση NRA που τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής.

Όταν ρωτήθηκε χθες αν έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα της επιβολής αυστηρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ίσως θα γίνει αυτό. Όμως όχι τώρα».

Ο Τραμπ τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας στο Λας Βέγκας και ζήτησε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στον Λευκό Οίκο. Χαρακτήρισε την ένοπλη επίθεση «μια πράξη καθαρού κακού».

Στο Λας Βέγκας ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με συγγενείς και φίλους των θυμάτων, ενώ θα επισκεφθεί και τραυματίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

04/10/2017 09:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: