“Σκοτώνεται” ο Τραμπ με τους Δημοκρατικούς: Αξιώνει χρηματοδότηση του Τείχους, όχι η απάντησή τους




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχόταν ότι θα συνεργαστεί με τους δημοκρατικούς ώστε να προσφερθεί προστασία στους «Ονειροπόλους»—νέους και νέες που εισήλθαν στη χώρα παράτυπα όταν ήταν παιδιά—αξίωσε την Κυριακή να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και να προσληφθούν χιλιάδες ακόμη στελέχη των μηχανισμών περιορισμού της μετανάστευσης για να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο κατάλογος των «αρχών» του Τραμπ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος διατυπώνεται σε έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, απορρίπτεται ασυζητητί από τους δημοκρατικούς, οι οποίοι θέλουν να αποκατασταθεί διά νόμου το πρόβλημα που δημιούργησε η σταδιακή κατάργηση του ομοσπονδιακού προγράμματος DACA, εντός των ορίων του οποίου προσφερόταν προστασία στους «Ονειροπόλους», που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των ανήλικων που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ, κυρίως παιδιών από κράτη της κεντρικής Αμερικής. Το έγγραφο επιδόθηκε σε κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Λευκός Οίκος θέλει αυτός ο κατάλογος επιθυμιών του να κατευθύνει τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό ζήτημα στο Κογκρέσο και να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του προγράμματος το οποίο προστάτευε σχεδόν 800.000 «Ονειροπόλους» από την απέλαση και τους επέτρεπε να εξασφαλίζουν άδειες εργασίας.

Το γεγονός ότι στο έγγραφο συμπεριλήφθηκε η χρηματοδότηση του τείχους αναιρεί την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα διαχώριζε το ζήτημα αυτό από την πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δικαιούχων του προγράμματος DACA. Εάν γίνουν νόμος οι προτεραιότητες του Λευκού Οίκου, θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την απέλαση σχεδόν όλων των γονιών των «Ονειροπόλων».

Στο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται επίσης αξιώσεις για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προκειμένου να προσληφθούν 370 δικαστές αρμόδιοι για τη μετανάστευση· 1.000 δικηγόροι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE)· 300 ομοσπονδιακοί εισαγγελείς· και 10.000 επιπλέον πράκτορες της ICE, οι οποίοι θα εντέλλονται να επιβάλλουν τον νόμο για τη μετανάστευση.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θέλει το Κογκρέσο να αναλάβει δράση και να εγκρίνει μια υπεύθυνη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση ταυτόχρονα με οποιοδήποτε νομοσχέδιο που σχετίζεται με το DACA», τόνισε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς.

Ο Τραμπ έδωσε στο Κογκρέσο έξι μήνες για την κατάρτιση νομοθεσίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στους «Ονειροπόλους», που πάντως αποτελούν μια συγκριτικά μικρή μερίδα των 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολίτες λατινοαμερικάνικων κρατών.

Επιπλέον, το έγγραφο απαιτεί να υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες για τη χορήγηση ασύλου, να διακοπούν οι ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για τις λεγόμενες «πόλεις καταφύγια», που προστατεύουν τους παράτυπους μετανάστες, καθώς και να γίνει υποχρεωτική για τους εργοδότες η χρήση ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής (γνωστού ως E-Verify) για να εμποδίζονται παράτυποι μετανάστες να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας.

Η οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και η αυστηροποίηση της πολιτικής έναντι των μεταναστών ήταν δύο κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ. Ο ρεπουμπλικάνος είχε υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το κόστος για το τείχος αυτό θα το καλύψει το Μεξικό, ωστόσο νωρίτερα φέτος ζήτησε χρηματοδότηση από το Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα τείχος στα σύνορα.

Η δήλωση του Τραμπ έπειτα από μια συνάντηση με δυο ηγετικά στελέχη των δημοκρατικών, τον Τσακ Σούμερ (Γερουσία) και τη Νάνσι Πελόσι (Βουλή των Αντιπροσώπων) ότι το τείχος αποσυνδέεται από τη λύση που θα προταθεί για τους «Ονειροπόλους» είχε θορυβήσει ορισμένους υποστηρικτές του.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε την Κυριακή στο Ρόιτερς ότι το έγγραφο αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία που επίκειται.

«Η χρηματοδότηση του τείχους είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είτε είναι μέρος (της λύσης μετά την κατάργηση) του DACA είτε υπάρξει άλλος δρόμος για να γίνει πραγματικότητα, θα παραμείνει προτεραιότητα», επέμεινε και πρόσθεσε ότι επαφίεται στον Τραμπ να καθορίσει τι μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση και τι όχι εντός των ορίων της όποιας μελλοντικής συμφωνίας.

Ο ίδιος είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα πιέσει να προσφερθούν άδειες νόμιμης παραμονής στους «Ονειροπόλους» αλλά όχι ιθαγένεια.
Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν καταρτίσει διάφορα νομοσχέδια που ενσωματώνουν διαστάσεις των προτεραιοτήτων του Τραμπ. Αλλά οι δημοκρατικοί και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών χαρακτηρίζουν τις προτάσεις αυτές υπερβολικά σκληρές.

Το κείμενο της αμερικανικής προεδρίας βάζει επίσης στο στόχαστρο τη ροή ασυνόδευτων ανήλικων προς τις ΗΠΑ. Προβλέπει ότι οι ανήλικοι θα αντιμετωπίζονται χωρίς διάκριση, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους, αν δεν είναι «θύματα εμπορίας ανθρώπων» και στην περίπτωση που «μπορούν να επαναπατριστούν με ασφάλεια ή να μεταφερθούν σε ασφαλείς τρίτες χώρες». Ακόμη, προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η είσοδος στη χώρα σε μέλη συμμοριών, όσους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, συζύγους, πρώην συζύγους και παιδιά διακινητών ναρκωτικών ή μεταναστών, αν ωφελήθηκαν από τις παρανομίες αυτές.

Οι δημοκρατικοί απορρίπτουν την αξίωση του Τραμπ για χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα στο πλαίσιο της λύσης για το πρόγραμμα DACA

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος στο αμερικανικό Κογκρέσο απέρριψαν την αξίωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατυπώθηκε σε ένα έγγραφο που τους επιδόθηκε την Κυριακή, η προστασία για τους «Ονειροπόλους», τις νέες και τους νέους που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, να συνδεθεί με τη χρηματοδότηση για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και για την πρόσληψη χιλιάδων νέων στελεχών των υπηρεσιών ελέγχου της μετανάστευσης.

«Είχαμε πει στον πρόεδρο κατά τη συνάντησή μας ότι ήμασταν διατεθειμένοι να εξετάσουμε λογικά μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων ταυτόχρονα με τον νόμο DREAM, αλλά αυτός ο κατάλογος πάει πολύ πιο πέρα από αυτό που θα ήταν λογικό. Αυτή η πρόταση δεν αποτελεί μια προσπάθεια συμβιβασμού», ανέφεραν οι δύο ηγέτες των δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η βουλεύτρια Νάνσι Πελόσι, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει το τείχος, το οποίο είχε αποκλειστεί ρητά στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσαν.

09/10/2017 03:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: