Σκληρή κριτική ΕΔΕΚ για έκθεση ΟΗΕ και κινήσεις προέδρου Νίκου Αναστασιάδη




“Εάν η κατάληξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά απετέλεσε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της διαδικασίας και της τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αποτελεί την επικήδειο ομιλία της διαδικασίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

“Ο πρόεδρος ικανοποίησε ένα τουρκικό αίτημα του 1964 για Πενταμερή Διάσκεψη στην ουσία εξαφανίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και υποβαθμίζοντάς την σε επίπεδο κοινότητας με την ψευδαίσθηση ότι είτε θα οδηγήσει σε λύση το κυπριακό είτε θα καταδείξει την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Δυστυχώς η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνει ότι ούτε σε λύση οδηγηθήκαμε ούτε η Τουρκία έχει εκτεθεί για την αδιαλλαξία της. Αντίθετα η στάση της επιδοκιμάζεται (όπως και όλων των εγγυητριών δυνάμεων), και την ίδια στιγμή φορτώνεται με το 50% της αποτυχίας η πλευρά μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κοινής τακτικής των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή ενώ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως παραχώρηση, οι υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κωδικοποιούνται και παραμένουν ως πολιτικό κεκτημένο της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας.

Γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αποτρέψουν τη διχοτόμηση και την νομιμοποίηση της κατοχής πρέπει να στηρίξουν εκείνες τις δυνάμεις που προτείνουν μια εναλλακτική νέα στρατηγική. Αυτή η νέα στρατηγική δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να εφαρμόσει είτε το πρώτο της σχέδιο που είναι ο συνολικός πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου με προοπτική την μελλοντική προσάρτησής της, είτε την εφαρμογή του δευτέρου σχεδίου της που είναι η νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/10/2017 14:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: