Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει ο Πούτιν στο Κυπριακό: Τα”είπαν”Αναστασιάδης-Μεντβιέντεφ

Minister Dmitry Medvedev (L) meets with Cypriot President Nicos Anastasiades (R) at the Gorki residence outside Moscow, Russia, 23 October 2017. President of Cyprus is on a working visit in Russia.  EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDITMinister Dmitry Medvedev (L) meets with Cypriot President Nicos Anastasiades (R) at the Gorki residence outside Moscow, Russia, 23 October 2017. President of Cyprus is on a working visit in Russia. EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT

Το θέμα της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό θα απασχολήσει την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας από την Μόσχα στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί έπειτα από αίτημα της ρωσικής πλευράς.

Η παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «είναι απαραίτητη και προκύπτει και από την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να είναι εφικτή η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης, σημείωσε ότι το Κυπριακό αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού, και με βάση τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, το Σώμα πρέπει να έχει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης ότι η Μόσχα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να προτίθεται να καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για καθορισμό ΑΟΖ και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης απέφυγε να τις επιβεβαιώσει ή να τις διαψεύσει, τονίζοντας πως για πολύ σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις.

Η κυβέρνηση, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, «λαμβάνει αποφάσεις για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Συνάντηση Αναστασιάδη Μεντβιέντεφ

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είπε μεταξύ άλλων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι η τρίτη επίσκεψή σας στη χώρα μας κατά την προεδρική σας θητεία κάτι που εκτιμούμε πολύ, διότι η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας». Έχουμε, σημείωσε, επωφελή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μας και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων. Ενεργά, πρόσθεσε, «αναπτύσσεται και ο πολιτισμικός διάλογος και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του, που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη «στο δυστυχώς, ακόμα υπάρχον Κυπριακό πρόβλημα».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ
Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

23/10/2017 19:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία

1 Comment on "Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει ο Πούτιν στο Κυπριακό: Τα”είπαν”Αναστασιάδης-Μεντβιέντεφ"

  1. Crescenzio Sangiglio | October 23, 2017 at 5:17 PM | Reply

    Το έχουμε πει και ξαναπεί: το Κυπριακό για μια δημοκρατική και νόμιμη λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στα πλαίσια των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και όχι βέβαια στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ ο οποίος, όποιος και να είναι, είναι αδύνατον να είναι μεροληπτικός και αποτελσματικός. Αυτό απέδειξαν άλλωστε ΟΛΟΙ οι Γ.Γ. του ΟΗΕ δείχνοντας πως είναι τελείως αναξιόπιστοι.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*