Σαφής η τοποθέτηση Τσίπρα για Κυπριακό στην συνάντηση με Τραμπ, λέει ο καθηγητής Γουλιάμος




«Μπορούμε να μιλάμε για μία νέα περίοδο πλέον στις σχέσεις Αθηνών και Ουάσιγκτον, καθώς πραγματικά δημιουργήθηκε ένα σημαντικός ιστός συνεργασίας με οδικό χάρτη δυναμικής προοπτικής».

Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος  για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο.

«Ήταν μία αναβαθμισμένη και συνεπώς σημαντική επίσκεψη, μεθοδικά προετοιμασμένη και από τις δύο πλευρές, που δημιούργησε μέσα στο δίωρο των συζητήσεων προοπτικές μία δυναμικής στρατηγικής σχέσης. Μολονότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και στάση, εντούτοις με τις διαπιστώσεις τους δημιούργησαν προσδοκίες αμοιβαίου οφέλους, με βάση την εκκόλαψη μιας αποτελεσματικής διμερούς στρατηγικής σχέσης», ανέφερε ο κ. Γουλιάμος.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν σαφής και αυτό έγινε και εύληπτα κατανοητό από την αμερικανική πλευρά, για τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο και τη γεωπολιτική θέση που έχει η Ελλάδα απέναντι στη γείτονά της Τουρκία και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η σαφής τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι πρέπει να επιλυθεί στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βέβαια χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματα είναι μία θέση που εδώ στην Κύπρο όλοι σχεδόν θέλουμε να ισχύσει, ώστε να είναι μία λύση για όλον τον κυπριακό λαό», εξήγησε.

Ο κ. Γουλιάμος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εκτιμώντας πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει κινητικότητα στο θέμα του Κυπριακού. «Αυτή θα εξαρτηθεί βέβαια και από το τι θα πράξει η Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα έχουν διαμηνύσει την ετοιμότητά τους για επαναφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αρνητική έκβαση που είχαν οι δύο προηγούμενες διασκέψεις για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει το σημείο που αφορά τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα και «για τον λόγο αυτό προβαίνει σε διάφορες προφάσεις, φεύγει από τον διάλογο, τον υπονομεύει, τον υποδαυλίζει και δημιουργούνται ζητήματα όπως τα γνωρίσαμε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

18/10/2017 15:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: