Πολύ κακή η συμφωνία για πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν, επαναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ

US President Donald J. Trump stops to deliver remarks to the news media as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA. FILE PHOTO. EPA/SHAWN THEWUS President Donald J. Trump stops to deliver remarks to the news media as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA. FILE PHOTO. EPA/SHAWN THEW

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε εκ νέου την «πολύ κακή συμφωνία» των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσει την απόφασή του για την τύχη της.

«Είναι η χειρότερη συμφωνία που έχουμε κλείσει ποτέ», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενος στο κείμενο που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015 με σκοπό να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός και πολιτικός χαρακτήρας του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

«Θα δούμε τι θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να εκφραστεί για το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος διά νόμου να ενημερώνει το Κογκρέσο ανά 90 ημέρες εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και άρα η άρση των κυρώσεων υπηρετεί πράγματι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ως τώρα «επαλήθευε» την τήρηση της συμφωνίας αλλά ενόψει της παρέλευσης της επόμενης προθεσμίας για αυτό—εκπνέει την Κυριακή—αναμένεται να μην το πράξει.

Αυτό θα μεταφέρει το βάρος στο Κογκρέσο, το οποίο θα διαθέτει 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχουν αρθεί, ενώ θα δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον αυτής της συμφωνίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/10/2017 06:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον

Be the first to comment on "Πολύ κακή η συμφωνία για πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν, επαναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*