Οπαδός του Γκιουλέν ο υπάλληλος των ΗΠΑ ισχυρίζονται οι Τούρκοι: Αν χρειαστεί θα μπούμε στο Άφριν, απειλούν




“Αν χρειαστεί να μπούμε στο Άφριν (της Συρίας)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας πως όταν και όπου η Άγκυρα το θεωρήσει αναγκαίο για την ασφάλειά της θα παρέμβει. 

Ο Ιμπραχίμ Καλί σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ ανέφερε ότι έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση.

Ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε και στις κατηγορίες των ΗΠΑ για την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές εργαζομένου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ερευνών για το FETO (κίνημα Γκιουλέν). “Αυτή είναι μια δικαστική διαδικασία. Κι εγώ είδα ισχυρισμούς, δεν είδα το κατηγορητήριο. Θα ανακριθεί. Η κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα”, ανέφερε.

Τόνισε ότι ο εργαζόμενος στην Αμερικανική Πρεσβεία διαπιστώθηκε ότι είχε στενές επαφές με τον Αντίλ Οκσούζ ο οποίος είναι από τους βασικούς υπόδικους στην δίκη για το κίνημα Γκιουλέν. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει χθες ότι λόγω της σύλληψης αυτής οι σχέσεις τους με την Τουρκία υπονομεύονται.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Βήματα που θα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ θα κάνουν Τουρκία, Ιράν και Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, στο Ιράν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο συνομιλητής τους στο Ιράκ είναι η κεντρική κυβέρνηση.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι οπωσδήποτε παράνομο. Υπάρχουν βήματα τα οποία κάναμε όπως γνωρίζετε», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν βήματα που θα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση τα οποία θα κάνουμε τόσο το Ιράν, όσο και η Τουρκία και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιράν είπε ότι το Βόρειο Ιράκ πρέπει να επανορθώσει, προσθέτοντας ότι στο θέμα του Βορείου Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία και το Ιράκ συνεργάζονται.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει «αναστατωμένη» από τη σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι «βαθιά αναστατωμένες» από τη σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτου για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση «είναι βαθιά αναστατωμένη από τη σύλληψη στις 4 Οκτωβρίου ενός ντόπιου εργαζομένου του γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη».

«Αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας υπονομεύουν και απαξιώνουν την μακροχρόνια σύμπραξη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της και απορρίπτει τις κατηγορίες ως «παντελώς άνευ αξίας».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 05/10/2017 17:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: