Ολοταχώς προς σύγκρουση; Έκλεισε τα συνοριακά περάσματα με ιρακινό Κουρδιστάν το Ιράν




Το Ιράν έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με το βόρειο Ιράκ αντιδρώντας στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ τον περασμένο μήνα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν του Ιράκ, το Ιράν έκλεισε το συνοριακό πέρασμά του Μπασμάκ με το Κουρδιστάν του Ιράκ», μετέδωσε το Tasnim, χωρίς να επικαλείται επίσημη πηγή.

Νωρίτερα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν έκλεισε τρία συνοριακά περάσματα που επέτρεπαν τη διέλευση προσώπων και αγαθών από το ιρακινό Κουρδιστάν στο έδαφός του.

«Το Ιράν έκλεισε από σήμερα το πρωί τα τρία συνοριακά περάσματα με το ιρακινό Κουρδιστάν, Χάτζι Ομράν, Παρβεζχάν και Μπασμάκ», δήλωσε στο AFP ο Σακουάν Αμπού Μπακρ, διευθυντής των τελωνείων της Μπασμάκ.

Νωρίτερα το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε, επικαλούμενο κούρδο αξιωματούχο, πως ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί έφθασε στο ιρακινό Κουρδιστάν για συνομιλίες σχετικά με την κλιμακούμενη κρίση ανάμεσα στις κουρδικές αρχές και την ιρακινή κυβέρνηση έπειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία.

Ο Σολεϊμανί είναι ο διοικητής ξένων επιχειρήσεων του ιρανικού επίλεκτου στρατιωτικού σώματος Φρουροί της Επανάστασης που παρέχουν εκπαίδευση και όπλα σε ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Διαψεύδει η Τεχεράνη

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει κλείσει συνοριακή διάβαση με το βόρειο Ιράκ ως αντίδραση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).

«Όπως ανακοινώσαμε νωρίτερα, κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας για την κουρδική περιφέρεια έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, και απ΄ό,τι γνωρίζω, τίποτα καινούριο δεν έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή», ανέφερε το ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

15/10/2017 13:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: