O Τζόνσον διαβεβαιώνει για την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων μετά το Brexit




Τη διαβεβαίωση ότι τα δικαιώματα των υπηκόων των χωρών μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία θα προστατευθούν μετά από το Brexit «ό,τι και αν συμβεί», έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η εφημερίδα Guardian, που αναδεικνύει το θέμα επισημαίνει ότι αυτή η διαβεβαίωση από τον κ. Τζόνσον πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από τα όσα έχει πει μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι.

Η Πρωθυπουργός διατείνεται σε κάθε ευκαιρία ότι θέλει την παραμονή των Ευρωπαίων κατοίκων στη Βρετανία μετά από το Brexit και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αλλά πάντοτε τονίζει πως αυτό θα συμβεί εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς κατοίκους της ΕΕ.

«Έχουμε 30.000 επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα που είναι πολωνικές. Έχουμε 1 εκατομμύριο Πολωνούς στη Βρετανία. Είμαστε απολύτως ευλογημένοι, είμαστε τυχεροί. Και έχω μόνο ένα μήνυμα για όλους εσάς απόψε: σας αγαπάμε, είστε ευπρόσδεκτοι, τα δικαιώματά σας θα προστατευτούν ό,τι κι αν συμβεί. Ναι. Το μαγνητοσκοπείτε αυτό; Τα δικαιώματά σας θα προστατευθούν ό,τι κι αν συμβεί», φαίνεται να λέει σε βίντεο από την εκδήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, μόλις ώρες νωρίτερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Τζόνσον είχε πει ότι η συμφωνία για τους Ευρωπαίους κατοίκους με την ΕΕ δεν έχει ακόμα κλείσει και ότι η πρόοδος εναπόκειται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών «απλώς επαναβεβαίωνε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών υπηκόων που ζουν στην ΕΕ».

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων αποτελεί ένα από τρία θέματα που απασχολούν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit, μαζί με τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία και τον οικονομικό διακανονισμό του «διαζυγίου».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 26/10/2017 17:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: