«Μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός» δηλώνει ο Σταύρος: Ταμπέλα το “αριστερός ή δεξιός”




«Αγωνίζομαι για τη νίκη και πιστεύω ότι θα κερδίσω, αλλά μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Σταύρος Θεοδωράκης.

Υποστηρίζει ότι «το αριστερός ή δεξιός, είναι μια ταμπέλα που τις περισσότερες φορές, δεν λέει από μόνη της τίποτα». «Και ο κ. Τσίπρας αριστερός δήλωνε και αγκαλιάστηκε με την Ακροδεξιά» σημειώνει και προσθέτει «ιδεολογία μου είναι το συμφέρον της χώρας».

Σε ερώτηση για το αν η ημερομηνία των εκλογών για τον νέο φορέα δυσκολέψει τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη τονίζει ότι «κάποιοι θέλουν αντί για ανοιχτές εκλογές, μια σύγκρουση κομματικών μηχανισμών. Δεν δέχθηκαν την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία και στη συνέχεια απαίτησαν ο πρώτος γύρος των εκλογών, να γίνει την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι ο νέο φορέας «δεν θα είναι μια πρόσθεση. Θα είναι ένας πολλαπλασιασμός που θα παράγει ένα εντελώς νέο κόμμα» και προσθέτει ότι «όλο αυτό που έχει γίνει στη χώρα δεν σώζεται με έναν. Θα χρειαστούν πολλοί και ενωμένοι».

Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου έδειξε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές στον χώρο. Τελικά μπορούν να συνυπάρξουν όλες αυτές οι φωνές στο νέο ενιαίο φορέα;

Μακάρι οι διαφορές στη χώρα να αφορούσαν μόνο την ταυτότητα φύλου. Αλλά αφορούν την ταυτότητα της χώρας. Οι συντηρητικοί μαζί και οι λαϊκιστές θέλουν μια χώρα περιορισμένης εμβέλειας που θα ασχολείται και θα τρώγεται με τα μικρά. Εγώ πάλι θέλω μια χώρα δυνατή, ανοιχτή, πλούσια, πρωτοπόρα στην περιοχή της και πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Και μαζί μου συμφωνούν εκατοντάδες χιλιάδες κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κεντρώοι. Όλους αυτούς τους καλώ να ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου, στις εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στο νέο κόμμα μας.

   Χρησιμοποιείτε συνεχώς τον όρο «νέο κίνημα», «νέο κόμμα». Θα είναι όμως ένα κόμμα που θα μετέχουν το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ… Πώς μπορεί να είναι λοιπόν ένα νέο κόμμα;

Δεν θα είναι μια πρόσθεση. Θα είναι ένας πολλαπλασιασμός που θα παράγει ένα εντελώς νέο κόμμα. Προφανώς θα είναι όλοι αυτοί που λέτε. Αλλά θα είναι και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα είναι ανένταχτοι. Και όλοι μαζί, ενωμένοι θα γράψουμε μια νέα ιστορία.

  Πολύ αισιόδοξο σας ακούω. Πιστεύετε όντως ότι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου θα ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όπως λέγατε τον Σεπτέμβριο;

Ταξιδεύω σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πάω σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Το κλίμα σιγά- σιγά θερμαίνεται. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και άλλα δύο debate μεταξύ των υποψηφίων. Πιστεύω ότι αυτή την φορά θα έρθουν όλοι. Ο κόσμος ρωτά, ενδιαφέρεται. Και αυτοί που φλερτάρουν με την ΝΔ και αυτοί που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν στην ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Μυριάδες. Από αυτούς κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες θα έρθουν τελικά και θα ψηφίσουν στις 12 Νοέμβρη.

   Ο μαραθώνιος την ημέρα των εκλογών μπορεί να εμποδίσει, πιστεύετε, την προσέλευση των Αθηναίων;

Κάποιοι θέλουν αντί για ανοιχτές εκλογές, μια σύγκρουση κομματικών μηχανισμών. Δεν δέχθηκαν την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία και στη συνέχεια απαίτησαν ο πρώτος γύρος των εκλογών, να γίνει την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα -του κλασικού Μαραθωνίου-, στον οποίο μετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και η πόλη είναι κομμένη στα δύο. Όλα αυτά όμως δεν νομίζω ότι θα εμποδίσουν τους πολίτες να φτάσουν στις κάλπες. Θα τρέξουμε λίγο παραπάνω και θα τα προλάβουμε όλα.

  Πείτε μας δυο λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι, στις 12 Νοεμβρίου, θα ψηφίσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Ο κόσμος δεν θέλει πια γενικόλογες υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Θέλει τολμηρές, προοδευτικές λύσεις. Έδωσα στη δημοσιότητα 21 συγκεκριμένες προτάσεις και 15 «πιστεύω». Τοποθετήσεις που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το επείγον των προβλημάτων, ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ στη ζωή τους.

   Πώς λύνονται όμως αυτά τα προβλήματα; Με αριστερό ή με δεξιό τρόπο; Ποια είναι, δηλαδή, η ιδεολογία σας;

Ιδεολογία μου είναι το συμφέρον της χώρας. Εδώ ζω, εδώ θα ζήσει η κόρη μου, εδώ είναι οι φίλοι μου. Αυτή τη χώρα αγαπάμε και αυτή τη χώρα θα πρέπει να αλλάξουμε χωρίς να την γκρεμίσουμε. Το αριστερός ή δεξιός, είναι μια ταμπέλα που τις περισσότερες φορές, δεν λέει από μόνη της τίποτα. Και ο κ. Τσίπρας αριστερός δήλωνε και αγκαλιάστηκε με την Ακροδεξιά. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τις λύσεις και όχι με τις συζητήσεις για τις παλιές θεωρίες και τα παλιά συνθήματα.

Σας ακούσαμε να αντιδράτε στην πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να παραμείνει στη θέση του δημάρχου Αθηναίων σε περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι «ασυμβίβαστο»;

Χαίρομαι που ο δήμαρχος της Αθήνας αποφάσισε να μπει σε αυτή την διεκδίκηση. Και του το είπα. Ξαφνιάστηκα όμως όταν ανακοίνωσε ότι θα μείνει δήμαρχος ακόμη και αν εκλεγεί. Νομίζω ότι όλοι ξαφνιάστηκαν. Το να δημιουργήσεις ένα νέο κόμμα, δεν μπορεί να είναι απογευματινή εργασία. Δεν είναι θέμα τυπικού ασυμβίβαστου. Πρέπει όλη μέρα -θα έλεγα και όλη νύχτα- να συνεργάζεσαι, να δουλεύεις, να μελετάς, να χτίζεις. Πώς μπορείς λοιπόν να είσαι και δήμαρχος της πρωτεύουσας; Μιας πόλης με συνεχή νέα προβλήματα; Δεν το έχω καταλάβει αυτό.

   Μπορεί ο νέος ενιαίος φορέας να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος;

Όλα μπορούν να συμβούν. Ο κόσμος ψάχνει λύσεις. Αναφέρομαι κυρίως στον απογοητευμένο κόσμο της αποχής. Όλους αυτούς που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Αν αυτοί μπουν στο παιγνίδι και στηρίξουν μια νέα προσπάθεια, τότε όλα είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε στενά κομματικά όρια. Μιλάμε για την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτή την παράταξη θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναστήσουμε. Γιατί όλο αυτό που έχει γίνει στη χώρα δεν σώζεται με έναν. Θα χρειαστούν πολλοί και ενωμένοι.

   Θα παραμείνετε στο νέο φορέα με οποιονδήποτε αρχηγό;

Αγωνίζομαι για τη νίκη και πιστεύω ότι θα κερδίσω, αλλά μπορώ να είμαι και στρατιώτης και στρατηγός. Και πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν για την επόμενη μέρα, να μην μένουμε μόνο σε γενικά και αόριστα λόγια περί ενότητας. Πιστεύω πάντως ότι τελικά όλοι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν ψηφίσει τον νέο αρχηγό κανείς δεν θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: