«Μαζί οι Έλληνες μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα τον κόσμο», δηλώνει ο Ανδρέας Δρακόπουλος




Ο στόχος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι να βοηθήσει «να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος μιλάει για την πρόσφατα ανακοινωθείσα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας του εμβληματικού Κέντρου Πολιτισμού «μας γεμίζει αισιοδοξία» και καταλήγει αναφέροντας την πεποίθησή του ότι «όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε για άλλη μια φορά να εκπλήξουμε ευχάριστα τον κόσμο όλο και να στρέψουμε την παγκόσμια ματιά πάνω μας για όλους τους σωστούς λόγους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Μαρία Κουζινοπούλου είναι η εξής:

Ερ.: Πρόσφατα το Ίδρυμα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη δωρεά του στην Ελλάδα, μετά το Κέντρο Πολιτισμού, στον τομέα της Υγείας. Ποιο ήταν το σκεπτικό της συγκεκριμένης δωρεάς και γιατί επιλέξατε να στηρίξετε την Υγεία;
Απ.: Με την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η κατασκευή του οποίου αποτελεί ουσιαστικά μία πολύ σημαντική παρέμβαση στον τομέα του Πολιτισμού, αποφασίσαμε να στραφούμε με ανάλογο τρόπο στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, επιδιώκοντας μια σειρά σημαντικών και συγκεκριμένων δωρεών σε όλη την επικράτεια. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα πολυδιάστατη δράση του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η νέα πρωτοβουλία, που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και βασίζεται σε πρόταση του υπουργείου για την αντιμετώπιση άμεσων και βασικών αναγκών στον κρίσιμο χώρο της υγείας ανά την επικράτεια. Οι δωρεές συμπεριλαμβάνουν την ανέγερση νέου κτιρίου για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, τη δημιουργία Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς και την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ τόσο με νέα, όσο και με αναβαθμισμένα ελικόπτερα. Εν καιρώ, πρόθεσή μας είναι οι δωρεές αυτές να πλαισιωθούν από επιπλέον δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστήριξης υποδομών, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Όπως ίσως γνωρίζετε, η εν λόγω πρωτοβουλία ακολουθεί σειρά σημαντικών δωρεών στο τομέα της Υγείας οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου μεταξύ των οποίων είναι και η πρόσφατη δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ για την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του οργανισμού. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε και πρωτοβουλίες, όπως οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 29 αποστολές. Άλλες αξιοσημείωτες δωρεές στον τομέα της Υγείας είναι και η δωρεά ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση επτά παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα και πολλές άλλες.

Ερ.: Μπορεί η υποστήριξη των κοινωφελών οργανισμών να επιλύσει χρόνια προβλήματα του κράτους;
Απ.: Το ΙΣΝ δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει το κράτος. Κανένας ιδιωτικός κοινωφελής οργανισμός δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της Πολιτείας και να δώσει από μόνος του λύση στις ολοένα και πιο σύνθετες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στον βαθμό των δυνατοτήτων μας λειτουργούμε συμπληρωματικά και επικουρικά, προκειμένου με τις δράσεις μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, ενός καλύτερου αύριο για όλους.
Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πλήρη διαφάνεια και κοινούς στόχους, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την κοινωνία. Το πιο λαμπρό παράδειγμα τέτοιας αποτελεσματικής συνεργασίας αποτελεί η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ. Η επιτυχής υλοποίηση του πολύπλοκου αυτού έργου ανοίγει τον δρόμο, ως πηγή έμπνευσης αλλά και βέλτιστη πρακτική πλέον, για αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ακολουθούμε την ίδια λογική όσον αφορά τη νέα πρωτοβουλία δωρεάς στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

Ερ.: Εκτός από την Υγεία, ποιους άλλους τομείς υποστηρίζει ή σκοπεύει να υποστηρίξει το Ίδρυμα;
Απ.: Το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας, του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας, επιδιώκοντας να ενισχύσει με ολοκληρωμένο τρόπο, συνέπεια και προγραμματισμό οργανισμούς και προγράμματα που μπορούν να επιφέρουν θετικά και διαχρονικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει δωρίσει συνολικά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω σχεδόν 4.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 113 κράτη ανά το κόσμο.
Οι δωρεές του ΙΣΝ μπορεί να αφορούν έναν μικρό οργανισμό σε μία επαρχιακή πόλη με άμεσα επωφελούμενους τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και μια πρωτοβουλία μεγαλύτερης εμβέλειας με χιλιάδες αποδέκτες. Αντιμετωπίζουμε όλες τις δωρεές με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Προσπαθούμε πάντα να λειτουργούμε με ευελιξία αλλά και εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου – όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, «flexibility within structure». Θεωρούμε τους δωρεοδόχους μας συνεργάτες με τους οποίους εργαζόμαστε από κοινού στο να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για όλους.
Στην Ελλάδα, επιπλέον των άλλων, συνεχιζόμενων δωρεών του, το ΙΣΝ εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας ως αποτέλεσμα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει επιπλέον τρεις επιμέρους πρωτοβουλίες δωρεών συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε διεθνές επίπεδο, επιπλέον των υπόλοιπων, συνεχιζόμενων δωρεών μας, ανακοινώσαμε πρόσφατα μία δωρεά ύψους σχεδόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU), στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. To SNF Agora Institute θα αποτελέσει ένα διεθνές και διεπιστημονικό κέντρο, με κύριο σκοπό να διερευνήσει, ενισχύσει και προωθήσει τον κοινωνικό, ανοιχτό και πολιτισμένο διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δωρεά του ΙΣΝ στο JHU έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη σημαντική δωρεά, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, προς το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, έναν διεθνούς φήμης ακαδημαϊκό και ιατρικό ερευνητικό οργανισμό, για τη δημιουργία μιας νέας, διευρυμένης πανεπιστημιούπολης, του Stavros Niarchos Foundation-David Rockefeller River Campus (SNF-DR).
Αποκορύφωμα της μακράς και αδιάκοπης δέσμευσής μας στην υποστήριξη δημόσιων ιδρυμάτων που προσφέρουν κομβικής σημασίας υπηρεσίες στην κοινωνία, όπως είναι οι βιβλιοθήκες, το ΙΣΝ πρόσφατα ανακοίνωσε δωρεά ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του κεντρικού δανειστικού παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, καθώς και την ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων της. Η δανειστική βιβλιοθήκη θα ανοίξει ξανά τις πόρτες τις για το κοινό το 2020, υπό την ονομασία Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε, να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς.

Ερ.: Το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Πιστεύετε ότι γίνεται τελικά πράξη το όραμα του Ιδρύματος να επιφέρει θετικές και μακροχρόνιες αλλαγές για την κοινωνία;
Απ.: Επιθυμία αλλά και ηθική μας υποχρέωση είναι να συμβάλουμε, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, στην άμεση υποστήριξη και στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας, καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν περισσότερο ανάγκη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για έναν κοινωφελή οργανισμό να μπορεί να οραματίζεται την «επόμενη» μέρα, συμβάλλοντας έτσι στο χτίσιμο των θεμελίων για το μέλλον. Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθήσαμε και πριν σχεδόν δέκα χρόνια, όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ και η οποία συνεχίζει να διέπει την κοινωφελή μας δράση μέχρι σήμερα.
Δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και διαφανείς ως προς το κοινωφελές μας έργο, στηρίζοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ερ.: Το ΚΠΙΣΝ παραμένει η πιο εμβληματική δωρεά σας. Πώς κρίνετε το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του;
Απ.: Η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου στον ένα χρόνο και κάτι της λειτουργίας του, μας γεμίζει αισιοδοξία πως θετικές και ουσιώδεις αλλαγές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό που κάποτε ήταν απλά σχέδια σε ένα χαρτί και ένα όνειρο στη φαντασία μας έχει πλέον πάρει σάρκα και οστά. Προτού καν ανοίξει για το ευρύ κοινό, το ΚΠΙΣΝ αγκαλιάστηκε από τον κόσμο κάνοντας πραγματικότητα το αρχικό μας όραμα να δημιουργήσουμε ένα τόπο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, μια «χαραμάδα» μέσω της οποίας μπαίνει το φως της ελπίδας, όπως είχε πει ο Λέοναρντ Κοέν, της αισιοδοξίας για την αλλαγή της καθημερινής νοοτροπίας όλων μας και τον τρόπο που δρούμε και συνυπάρχουμε στον δημόσιο χώρο.

Ερ.: Είστε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση; Και τελικά, ποια είναι η Ελλάδα που ονειρεύεστε;
Απ.: Μακάρι να έρθει η μέρα που ιδρύματα όπως το ΙΣΝ δεν θα είναι απαραίτητα ή θα χρηματοδοτούν μόνο δράσεις που προάγουν την παιδεία και τον πολιτισμό μας, δράσεις που μας οδηγούν στην επόμενη μέρα. Μέχρι να έρθει η μέρα αυτή όμως, είναι υποχρέωση όλων μας να αλλάξουμε την επικρατούσα νοοτροπία και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, να ξαναβρούμε την παιδεία και τον πολιτισμό μας, υπό την ευρεία έννοια.
Μόνο με φιλότιμο, σκληρή δουλειά, πολιτισμένο διάλογο και συμμετοχή στα κοινά μπορούμε να γίνουμε μέρος μιας νέας συλλογικής αφήγησης που θα μας πάει παραπέρα και παραπάνω. Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε για άλλη μια φορά να εκπλήξουμε ευχάριστα τον κόσμο όλο και να στρέψουμε την παγκόσμια ματιά πάνω μας για όλους τους σωστούς λόγους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: