Μα γίνονται βασανιστήρια στην Τουρκία; Ακριβώς σα να ανακαλύπτει κανείς ξανά την Αμερική!




Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος προσώπων που βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία, όπου τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις είναι πλέον «διαδεδομένα», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποδείξεις ότι τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως (…) να διατάξει να σταματήσουν», δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και κεντρικής Ασίας του HRW.

Πρόσωπα που διώκονται για «τρομοκρατία» ή σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 «υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην αστυνομία», υποστηρίζει το HRW σε έκθεση με τίτλο «Υπό κράτηση: Αστυνομικά βασανιστήρια και απαγωγές στην Τουρκία».

Η μκο βασίζεται σε «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν ένδεκα περιπτώσεις «σοβαρών καταχρήσεων» και παρουσιάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες «αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια και απείλησαν κρατουμένους, τους έγδυσαν εντελώς και, σε ορισμενες περιπτώσεις, τους επιτέθηκαν σεξουαλικά ή απείλησαν να το κάνουν».

«Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις στα κρατητήρια της αστυνομίας στην Τουρκία έχουν γίνει ένα διαδεδομένο πρόβλημα», σύμφωνα με το HRW.

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βασανισμού, σύμφωνα με τη μκο, είναι αυτοί που κατηγορούνται για σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ότι εξύφανε την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Από τον Ιούλιο 2016, περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες για κακομεταχειρίσεις. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ ισχυρίσθηκε πως η Άγκυρα έχει «μηδενική ανοχή» για τα βασανιστήρια.

Το HRW εκφράζει εξάλλου ανησυχία για πολλές «απαγωγές» και κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «καταναγκαστικές εξαφανίσεις» υπόπτων που στη συνέχεια κλείνονται «σε μυστικά κρατητήρια».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο για την έκθεση της μκο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/10/2017 12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: