Και τώρα ρε μάνα, ποιον να ψηφίσω; Ένας “οδηγός” για όσους δεν τρώνες κουτόχορτο




Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Πατέρα, ποιον θα ψηφίσεις για να έχουμε φαγητό στο τραπέζι μας κάθε μέρα;

Νονά, ποιον θα ψηφίσεις για να μπορέσεις του χρόνου να μου πάρεις εκείνο το ροζ αυτοκίνητο της Μπάρμπι;

Κυρία δασκάλα, ποιον θα ψηφίσεις που θα γεμίσει τα σχολεία με φσγητό για να μην πεινά η Κατερίνα κάθε πρωί;

Θεία, ποιον θα ψηφίσεις που θα βοηθήσει τον θείο που από τον καιρό που μετανάστευσε η Μαρία είναι μελαγχολικός;

Γιαγιά, ποιον θα ψηφίσεις που θα σε στείλει στον Καραβά να μαζέψεις πορτοκάλια;

Μάνα, ποιον θα ψηφίσεις για να έχει δουλειά ο πατέρας;

Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ποιον θα ψηφίσεις για το μέλλον που αξίζει στο παιδί σου;

Θα μπορούσα να γράψω πολλά τέτοια ερωτήματα. Όμως τα πιο πάνω είναι αρκετά για να αποφασίσεις.

Ναι, κουράστηκες. Ναι, μπούκτησες. Ναι, αηδίασες. Χίλια ναι, και ένα όχι…

Όχι, δεν πάει άλλο!

Σίγουρα το κομματικοκρατούμενο σύστημα μας δεν ευνοεί τους καλύτερους. Είσαι “φυλακισμένος” μεταξύ κάποιου κόμματος και του άξιου που δεν είναι στο κόμμα σου. Είσαι παγιδευμένος μεταξύ του Αντρέα και του Γιάννη, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.

Αν μετρά η ταπεινή μου γνώμη, τότε θα σου συνέστεινα να λάβεις υπόψιν τα πιο κάτω:

Παλαιότερα, το όνομα του κόμματος ήταν κάτι σαν παλιό τζην που όσο το φοράς άλλο τόσο δένεσαι μαζί του, ακόμη κι όταν σχιστεί! Ιδεολογίες και πολιτικές γραμμές των δεκαετιών του 60, 70 ίσως και 80. Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει σε όλο τον κόσμο. Οι ονομασίες και οι ιδεολογίες των κομμάτων (πέραν των εντελώς ακραίων), προσαρμόζονται ανάλογα. Άρα, η απάντηση είναι απλή σε αυτό το ερώτημα. Οι “γραμμές” των κομμάτων αλλάζουν συνεχώς και μεταμορφώνονται σε κύκλους.

Παλιά ακολουθούσες “βρέξει-χιονίσει”, κι έτσι δεν άλλαζαν εύκολα γραμμή. Τώρα, δεν ξέρουν από από που να σε “πιάσουν” και αρχίζουν το “ζεϊμπέκικο”. Άλλαξε κι εσύ, διαγράφοντας το όνομα του κόμματος από τα δεδομένα του εγκεφάλου σου. Τα κόμματα είναι σαν τράπεζες. Όλες έχουν τους ίδιους κανονισμούς αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται γι’αυτές κάνουν την διαφορά. Όταν αλλάξεις ΕΣΥ, να είσαι βέβαιος πως θα αναγκαστούν να αλλάξουν και τα κόμματα.

Αφού ξεφορτώθηκες το πρώτο άγχος, κάνε την επιλογή αυτών που εσύ θεωρείς ως τον πιο άξιο, τον πιο τίμιο, τον πιο ηθικό, αυτόν που σου χαμογελούσε και σου μιλούσε πάντα, και όχι μόνο πρόσφατα. Προσπάθησε να μάθεις ποιος από αυτούς έχει πονέσει στην ζωή του. Και όταν λέμε πόνο, εννοούμε βαθύ πόνο (και όχι γρατζούνισμα), π.χ. να έχασε γονείς σε νεαρή ηλικά, να έχασε δουλειά, να έχει παιδί παραπληγικό ή γυναίκα με καρκίνο, να έχει ήδη συνεισφέρει στην κοινωνία με καθαρό τρόπο, να σε βλέπει και να σε ακούει (όχι να σου μιλά!) και πάνω από όλα, να βλέπει παιδί και να δακρύζει. Και κυρίως, μην κρίνεις θετικά μια υποψηφιότητα επειδή έκανε σε σένα, την γυναίκα σου, τον αδελφό σου το Α ή Β ρουσφέττι. Το ρουσφέττι που σε “ωφέλεσε” δεν σημαίνει απαραίτητα πως βοηθά κόσμο. Κόσμο βοηθά ΑΥΤΟΣ που ετοιμάζει προτάσεις και βοηθά την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και εσένα. Αλλιώς, μην κατηγοράς το σύστημα όταν εσύ γίνεσαι μέρος του συστήματος ποτίζοντας τις ρίζες του!

Αφού έχεις ήδη μαζέψει τις πιο πάνω πληροφορίες, ζήτα να μάθεις τι προτάσεις προτίθεται να προωθήσει, αν εκλεγεί. Διάβασε ξανά τα ερωτήματα του μικρού κοριτσιού πιο πάνω (που μπορεί να είναι παιδί σου, ανηψιάκι σου, εγγονάκι σου, βαφτιστήρι σου, συμμαθήτρια της κόρης σου), και αν οι προτάσεις του (υποψηφίου) απαντάνε αυτά τα ερωτήματα, τότε ξέρεις τι θα κάνεις.

Αν πάλι είσαι πολιτικός και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, απάντησε κι εσύ τις ερωτήσεις του κοριτσιού. Αν έχεις δώσει πρακτικές απαντήσεις στα ερωτήματα του, τότε (ξανα)θέσε υποψηφιότητα. Αν προτίθεσαι να θέσεις υποψηφιότητα για πρώτη φορά, δες τον εαυτό σου στον καρθρέφτη και ρώτησε τον με ειλικρίνεια: “Μπορώ να δώσω τέτοιες απαντήσεις”; Αν ναι, προχώρα. Αν όχι, μην μεγαλώσεις το χάσμα που ήδη υπάρχει. Μην γίνεις κι εσύ ένα από τα ίδια.

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
  • (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
  • Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
  • Προτεινόμενος για τα Βραβεία Μάρκετινγκ 2016 (ΑΜΑ)
  • https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: