Καλύτερη “προσφορά” από τη Βρετανία ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες: Όχι “σκληρό Brexit” λέει η Λαγκάρντ




Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ένα “σκληρό Brexit” και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσουν “γρήγορα” προκειμένου να περιοριστούν “οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες”. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την πλευρά τους, στο προσχέδιο θα ζητήσουν καλύτερη “προσφορά” από τη Βρετανία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

“Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με ένα σκληρό Brexit, δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ”, είπε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

“Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί γρήγορα ώστε να περιοριστούν οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες των ανθρώπων”, πρόσθεσε, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι το Brexit θα πλήξει “κατ’ αρχήν τους ανθρώπους και δευτερευόντως τις επιχειρήσεις”.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ συνέπεσαν με το τέλος του πέμπτου κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για το Brexit.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη του για “το ιδιαίτερα ανησυχητικό αδιέξοδο” στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, όμως εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί “αποφασιστικής σημασίας πρόοδος” εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η θέση των Ευρωπαίων ηγετών

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να διαμηνύσουν την επόμενη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα πρέπει να βελτιώσει την προσφορά της για τους όρους αποχώρησής της αλλά, αν συμβεί αυτό, θα προσφέρουν στο Λονδίνο την προοπτική μιας γρήγορης μετάβασης σε συνομιλίες που θα αφορούν το ελεύθερο εμπόριο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της προσεχούς συνόδου κορυφής.

Στο προσχέδιο αυτό, που υποβλήθηκε σήμερα στις 27 κυβερνήσεις και περιείλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters και του AFP, αναφέρεται ότι στην επόμενη συνεδρίασή του, τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να καθορίσει “αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος”.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, οι 27 “θα υιοθετήσουν πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσεης και τις πιθανές μεταβατικές συμφωνίες που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης”, συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Για τον σκοπό αυτό, και προκειμένου οι Βρυξέλλες να είναι έτοιμες για ένα τέτοιο σενάριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει τους διαπραγματευτές να ξεκινήσουν εσωτερικές, προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου και με την ευκαιρία αυτή ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ελπίδα τα εναπομείναντα μέλη της ΕΕ να “κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός” και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εταιρική σχέση των Βρυξελλών με το Λονδίνο.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ


12/10/2017 21:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: