Ήττα του Ερντογάν: Επέστρεψε στην Γερμανία ο Τουρκογερμανός συγγραφέας Ντογάν Ακανλί




Ο Γερμανός συγγραφέας, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, επέστρεψε σήμερα στην Γερμανία έπειτα από την σύντομη κράτηση του στην Ισπανία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, κατηγορώντας την Άγκυρα για ένα «αποτυχημένο ανθρωποκυνηγητό».

Ο 60χρονος Ακανλί, έντονος επικριτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται από την Άγκυρα για «τρομοκρατία», συνελήφθη στις 19 Αυγούστου στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία, όπου περνούσε τις διακοπές του.

Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες της Γερμανίας, αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα, αλλά υποχρεώθηκε να παραμείνει στη Μαδρίτη μέχρι να αποφασίσουν οι ισπανικές αρχές αν θα ικανοποιούσαν το αίτημα της Τουρκίας ή όχι. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία απέρριψε το τουρκικό αίτημα.

Καθώς ο Ακανλί αγκάλιαζε τα αγαπημένα του πρόσωπα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, ένας άνδρας του φώναξε στα τουρκικά: «Αυτή η χώρα δεν μπορεί να σε σώσει».

«Θα δηλώσω πως το ανθρωποκυνηγητό της Τουρκίας απέτυχε, για αυτόν ίσως τον λόγο αυτός ο άνδρας είναι τόσο εκνευρισμένος και νιώθει την ανάγκη να με απειλήσει», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Καταδικάζοντας το «απολυταρχικό καθεστώς» στην Τουρκία, σημείωσε ότι τα δημοσιεύματα ότι μια σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία χθες Τετάρτη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολής, αποδεικνύει ότι «αν αυτή η χώρα συλλαμβάνει ακόμη και αυτόν, τότε πραγματικά κανείς δεν είναι ασφαλής εκεί».

Ο Ακανλί, που είχε φυλακιστεί δύο φορές τις δεκαετίες του 1980 και 1990 στην Τουρκία για την αντιπολιτευτική του δράση, έφυγε από την Τουρκία το 1991 και ζει και εργάζεται από το 1995 στην Κολωνία.

 19/10/2017 23:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντίσελντορφ, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: