ΗΠΑ στον Ερντογάν: Είχε την έγκριση του Λευκού Οίκου η απόφαση του πρέσβη για αναστολή της βίζας

File Photo: US President Donald J. Trump (R) delivers remarks to members of the news media while hosting former Secretary of State Henry Kissinger (L) in the Oval Office of the White House, in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDSFile Photo: US President Donald J. Trump (R) delivers remarks to members of the news media while hosting former Secretary of State Henry Kissinger (L) in the Oval Office of the White House, in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τζον Μπας, έχει την απόλυτη υποστήριξη του Λευκού Οίκου και όλου του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού στην απόφασή του να αναστείλει τις υπηρεσίες θεώρησης σε Τούρκους πολίτες. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το θέμα των τουρκικών αντιαμερικανικών προκλήσεων, αλλά και το ζήτημα του Ιράν, συζητήθηκαν σήμερα σε ειδική σύσκεψη στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μπας προχώρησε στην αναστολή μετά τη σύλληψη υπαλλήλου, τουρκικής καταγωγής, του αμερικανικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησαν τα ίδια αντίποινα από την Τουρκία με αποτέλεσμα να υπάρξει κλιμάκωση, που απειλεί τις σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νιούαρτ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι ο φυλακισμένος υπάλληλος, ή οποιοσδήποτε άλλος που συνελήφθη προηγουμένως, ήταν υποστηρικτές του εξόριστου Ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιρρίψει την ευθύνη για τη διαμάχη για την αναστολή της θεώρησης αποκλειστικά στον Αμερικανό πρέσβη, έναν διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος αποχωρεί σύντομα από την Τουρκία για να αναλάβει μία πολύ δύσκολη πρεσβεία, αυτή στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Η εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μπας είχε την πλήρη υποστήριξη για την απόφαση του και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τον Λευκό Οίκο.

“Αν ο πρεσβευτής έδρασε μόνος του, τότε η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τον κρατήσει ούτε για ένα λεπτό”, δήλωσε ο Ερντογάν, για να του απαντήσει η εκπρόσωπος ότι αυτό δεν ισχύει, και ότι επρόκειτο για απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά, στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολούθησαν και συμμετείχαν 9 Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στο “μπρίφιγκ” του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Be the first to comment on "ΗΠΑ στον Ερντογάν: Είχε την έγκριση του Λευκού Οίκου η απόφαση του πρέσβη για αναστολή της βίζας"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*