Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, αλλά ο Αλέξης επέλεξε να πει μια καλή κουβέντα στον Ντ. Τραμπ: Γιατί;




Η ελληνική στάση απέναντι στο πρόβλημα με την Τουρκία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν καθαρή και είναι ένα από τα θέματα με τα οποία η ελληνική διπλωματία δεν ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με την αμερικανική πολιτική, προφανώς υπολογίζοντας ότι εάν οι ισορροπίες μεταβληθούν ξανά, δεν θα είναι η Αμερική που θα κληθεί να συνεχίσει να ζει δίπλα στον «κακό γείτονα», αλλά η Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μια επαμφοτερίζουσα τακτική η οποία από τη μία επαινούσε την Τουρκία, κάτι που δεν ενθουσιάζει τις ΗΠΑ αυτή την εποχή για τους γνωστούς λόγους και από την άλλη τήρησε «στάση αρχών» διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή στον δυτικό κόσμο και τους θεσμούς του δεν εξασφαλίζεται χωρίς προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στις δηλώσεις του δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ελλάδα για να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις ανησυχίες της στον τομέα ασφάλειας και άμυνας και οι ΗΠΑ έχουν ρόλο να παίξουν στο επίπεδο της διπλωματίας και της άμυνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence Point, ο Τσίπρας μίλησε για επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο με άξονα τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας, μια συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις δυο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και συμβάλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση μιας ήδη προβληματικής περιοχής.

Επαίνεσε όμως παράλληλα την Τουρκία για τα «σχήματα συνεργασίας» στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στην περιοχή, ξεχνώντας βέβαια ότι αυτή την πολιτική η Τουρκία του Ερντογάν δεν την έχει επιλέξει λόγω παρομοίων με αυτές της ελληνικής διπλωματίας στοχεύσεων, αλλά διότι με τον τρόπο αυτό προωθεί τη νεοθωμανική πολιτική της χώρας.

Παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας για την τουρκική συμπεριφορά, ο Τσίπρας είπε ότι υποστηρίζουμε την Τουρκία και ήμαστε μια χώρα που υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή της προοπτική. Η Ελλάδα σέβεται την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η χώρα μας θέλει η Τουρκία να μείνει προσηλωμένη στην ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός όμως ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να αναλύσει στον Τραμπ, ότι πρέπει να γίνει σαφές στην ηγεσία της Τουρκίας, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και παραμονή στον δυτικό κόσμο έχει προϋποθέσεις και υποχρεώσεις, όπως το να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: