Η Λευκωσία δεν θα μπει σε διάλογο με μια παράνομη οντότητα για δασμούς, λέει ο Χριστοδουλίδης




Η κυπριακή κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να μπει σε διάλογο με μια παράνομη οντότητα, όπως είναι το ψευδοκράτος, για την επίλυση του ζητήματος, που έχει προκύψει μετά την απόφασή του να επιβάλει δασμούς σε αγαθά που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, επισήμανε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι οι εγκλωβισμένοι δεν θα στερηθούν απολύτως τίποτε από όλα όσα λαμβάνουν συνήθως.

Εκτίμησε ότι όλες αυτές οι ενέργειες που αποφασίζονται στα κατεχόμενα έχουν την έγκριση ή και την καθοδήγηση της Τουρκίας και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με κύριο στόχο την επίλυση του Κυπριακού και τη μη απομάκρυνση Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, θα κινηθεί στο πεδίο των διαβουλεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνουν συγκεκριμένες και πολύ στοχευμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις ατόμων και ομάδων στα κατεχόμενα, που στόχο έχουν να απομακρύνουν την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα απορρίπτει τα όσα κατάγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της στον γγ του ΟΗΕ, στην οποία τονίζεται ότι «η ταυτότητα και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων φαίνεται να κινδυνεύει σοβαρά από τις πολιτικές αφομοίωσης που εφαρμόζει η Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου, υποστήριξε ότι «ουδεμία αξία και εγκυρότητα έχει για την ‘Αγκυρα η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ και δεν λαμβάνονται υπόψη αβάσιμοι ισχυρισμοί. Η στάση μας σχετικά με τη λεγόμενη διοίκηση (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) και το ότι δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη διοίκηση είναι γνωστή».

Όσο για τις απόψεις, που αναφέρονται στην επιστολή σχετικά με το νησί, θα δοθεί, ανέφερε ο κ. Μουφτούογλου, «η απαραίτητη απάντηση από τις αρχές της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’ ,που είναι ο πραγματικός και μόνος συνομιλητής της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

06/10/2017 08:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: