Οι Κούρδοι του Ιρακ απαντούν διαλλακτικά προτείνοντας διαπραγματεύσεις στη Βαγδάτη

FILE PHOTO. Masoud Barzani President of the Iraqi Kurdistan. EPA/GAILAN HAJIFILE PHOTO. Masoud Barzani President of the Iraqi Kurdistan. EPA/GAILAN HAJI

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις ιρακινές αρχές για το καθεστώς των κουρδικών αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών, στα οποία έχουν τεθεί περιορισμοί από το Ιράκ.

Η Βαγδάτη έλαβε τα μέτρα αυτά σε μια προσπάθεια να απομονώσει το Ιρακινό Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου κατά το οποίο η πλειοψηφία των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Ιράκ, που χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε τις απευθείας διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές να της παραδώσουν τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων και σταμάτησε να πουλά δολάρια στις τέσσερις κουρδικές τράπεζες.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε τον (Ιρακινό πρωθυπουργό) Χάιντερ αλ Αμπάντι ξανά ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της.

Σε αυτή προτείνει τη διεξαγωγή συζητήσεων «για τα φυλάκια, το εσωτερικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, τις τράπεζες και τα αεροδρόμια».

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των κουρδικών αρχών, οι οποίες χθες Τετάρτη κατηγόρησαν τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε ότι έχει προγραμματιστεί επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από μια περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/10/2017 10:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βαγδάτη

Be the first to comment on "Οι Κούρδοι του Ιρακ απαντούν διαλλακτικά προτείνοντας διαπραγματεύσεις στη Βαγδάτη"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*