«Η κατάκτηση της γνώσης απαιτεί αυτογνωσία και ήθος», σημειώνει ο Ιωσήφ Σηφάκης




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Από τους θεμελιωτές του Model-Checking- κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων χρησιμοποιούμενη σήμερα, από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και Google.

Ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble, διεθνώς αναγνωρισμένου στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων, ανέπτυξε στις αρχές της δεκαετίας ’90 σε συνεργασία με την βιομηχανία και κυρίως την Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων

Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007 (http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_Award ), το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική.

Διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL). Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014- 2016).
Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστήμων, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της American Academy of Arts and Sciences και της National Academy of Engineering. Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας -Grand Officier de l’Ordre du Mérite- (2009) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής -Commandant de la Légion d’Honneur-(2011). Επίσης, Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία (2009). Ενώ τo 2013 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.

Διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci Medal (2012) (http://www.sefi.be/?page_id=17).

Έχει συγγράψει τη συλλογή κειμένων έμμετρων και πεζών «Η Φυσική της Μεταφυσικής» (εκδ.Αρμός, 2015)

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Η διάκριση των Ελλήνων στις επιστήμες οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Ένας και κύριος είναι ότι η μόρφωση των νέων ήταν προτεραιότητα στις Ελληνικές οικογένειες. Οι Έλληνες γονείς θυσιάζονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οι Έλληνες έχουν φιλότιμο και αυτοεκτίμηση και μια σχετική ωριμότητα την οποία καλλιεργούν οι αντίξοες συνθήκες στη χώρα μας

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Καθόλου διεθνής εάν αυτό σημαίνει ότι έχουμε την δυνατότητα να προσαρμοστούμε στις διεθνείς αλλαγές και να παίξουμε έστω και ένα μικρό ρόλο στα διεθνή πράγματα.

Τo έργο σας και η πρωτοπορία του.
Εμπνέομαι από προβλήματα πρακτικά που θέτει η ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων. Με ενδιαφέρει όχι μόνο η ανάπτυξη θεωρητικών αποτελεσμάτων αλλά και η εφαρμογή τους. Η δουλειά μου για την επαλήθευση συστημάτων είναι αυτού του είδους αλλά και η πιο πρόσφατη σχετικά με την σχεδίαση συστημάτων που λειτουργούν σωστά εκ κατασκευής. Τα ενδιαφέροντα μου σήμερα επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας

Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.
Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι υποτιμούν τις πνευματικές αξίες. Τα αόρατα είναι για μένα πιο σημαντικά από τα ορατά. Θα είναι δραματικό οι νέες γενιές να είναι άδειες από κάθε ανθρώπινη ουσία. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε πιο ξεροί και από τα τούβλα. Να δεχτούμε αγόγγυστα μια ζωή όπου μόνο τα οικονομικά φαινόμενα και μεγέθη μετρούν.

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Η ελληνικότητα είναι μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη για την Ελλάδα. Ως Έλληνας αναγνωρίζω την μοναδικότητα του ανθρώπου/ατόμου που έχει την ικανότητα να καταλάβει και να αλλάξει τον κόσμο. Που δεν δέχεται το μοιραίο. Οδηγείται από τον ορθό λόγο που είναι αδιαχώριστος από την ελευθερία της βούλησης. Εκζητεί την γνώση που ελευθερώνει. Δεν διαπραγματεύεται την αλήθεια και το δίκαιο.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Η κατάκτηση της γνώσης απαιτεί αυτογνωσία και ήθος. Ένας επιστήμονας δεν ψεύδεται ιδιοτελώς και σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους.

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Δυστυχώς δεν καινοτομούμε όπως άλλες μικρές σε μέγεθος χώρες π.χ. το Ισραήλ, η Ελβετία και η Δανία διότι δεν δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;

Θέλει ανωτερότητα για να δεχτούμε αυτούς που μας ξεπερνούν και μας επισκιάζουν.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια νέα άποψη της κοινωνίας;

Την ικανότητα να είναι δημιουργική και να προσαρμόζεται στην ραγδαία εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Εδώ νομίζω ότι πρέπει να αντιστρέψουμε την ερώτηση. Τι μπορεί να κάνει η χώρα για να μπορέσουν επί τέλους οι ομογενείς να την βοηθήσουν;

Το κίνητρο στην εξέλιξη σας.

Η ιδέα ότι χρειάζεται κανείς πολύ λίγα για να είναι ευτυχής κι’ αυτό είναι η ικανότητα να σκέφτεσαι και να δημιουργείς. Ότι αυτή η ζωή είναι ένα ταξίδι και πρέπει να ζήσουμε πλέρια την περιπέτεια μαθαίνοντας και παθαίνοντας. Η πίστη στον Άνθρωπο και στις διαχρονικές πνευματικές μας αξίες.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Η ιδέα του Ανθρώπου. Αν κάποιος δεν το καταλαβαίνει ας αναρωτηθεί γιατί η δημιουργία δεν σταμάτησε στους τερμίτες.

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας- ποιες σάς είναι αδιαπραγμάτευτες;

Η ανεξαρτησία της γνώμης και της σκέψης μου.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Μια αποτυχία είναι μοναδική ευκαρία για να μάθεις δύο πράγματα τουλάχιστον. Εάν θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι καλύτερα και εάν ο στόχος που έβαλες ήταν ρεαλιστικός.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς.

Προσδοκώ κάτι πολύ καλύτερο για τη χώρα μας. Όσο κι’ αν φαίνεται μαύρη η κατάσταση, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει σωτηρία. Αρκεί να το πιστέψουν οι πολλοί και να δουλέψουν με πίστη για την αλλαγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: