Η Ιταλία ζήτησε από τον πρεσβευτή του Κιμ να φύγει: Ένδειξη διαμαρτυρίας για πυραύλους




Η Ιταλία απαίτησε από τον νέο πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας, η διαδικασία διαπίστευσης του οποίου δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη, να εγκαταλείψει τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Αποφασίσαμε να διακόψουμε τη διαδικασία διαπίστευσης. Ο πρεσβευτής θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο σε συνέντευξή του στη La Repubblica, η οποία δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας.

«Θέλουμε να κάνουμε τη Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι η απομόνωσή (της) είναι αναπόφευκτη εάν δεν αλλάξει πολιτική», πρόσθεσε ο Αλφάνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ιταλία δεν διακόπτει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, διότι «είναι πάντα χρήσιμο να διατηρείται ένας δίαυλος επικοινωνίας».

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ονομάσει τον Ιούλιο τον Μουν Γιονγκ Ναμ, ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, νέο πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη, μια θέση που παρέμενε κενή επί έναν χρόνο. Ο νέος πρεσβευτής είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται, παρότι η διαδικασία διαπίστευσής του βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Κίνηση «στη σωστή κατεύθυνση» η προσφορά των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες, παρόμοια στάση απαιτείται έναντι του Ιράν (ΥΠΕΞ)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον ότι αναζητεί τρόπο για την έναρξη διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά το πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες και στην περίπτωση του Ιράν.

Ο Γκάμπριελ προειδοποίησε εξάλλου ότι η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία είχε συνυπογράψει ο τέως αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα.

Η Γερμανία—μια από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που διατηρούν πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ—τάσσεται υπέρ της χρήσης αποκλειστικά ειρηνικών μέσων για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο κι έχει επικρίνει την πολεμοχαρή ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή ακριβώς είναι η σωστή κατεύθυνση. Η Βόρεια Κορέα θα έκανε καλά να πάρει σοβαρά αυτή την προσφορά για συνομιλίες», δήλωσε ο Γκάμπριελ την Κυριακή αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τίλερσον.

«Θα ήθελα να δω μια παρόμοια προσφορά στο Ιράν. Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τη συμφωνία με το Ιράν, αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της προσφοράς τους στη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

02/10/2017 05:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρώμη, Italy, Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: