Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Θέματα της δημόσιας υγείας που εμφανίστηκαν στον προεκλογικό αγώνα, οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με την οποία ζητείται η επανεξέταση των κοινωνικών πολιτικών και οι αντιδράσεις στη σύλληψη και πενθήμερη κράτηση γυναίκας, που προέβη σε άμβλωση, καθώς και του ιατρού που διενήργησε την επέμβαση, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίζουν με την υγεία μας», γράφει ότι θύμα προεκλογικού πυρετού έπεσε και ο τομέας της υγείας με τους υποψήφιους προέδρους της Δημοκρατίας, κόμματα και συντεχνίες να ανακινούν αιφνιδίως και πάλι θέμα και να επιχειρούν να δυσφημίσουν προς εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων τα δημόσια νοσηλευτήρια, τρομοκρατώντας έτσι τους πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κορυφή στις επιδόσεις της αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων κτυπά τον Οκτώβριο η Αγία Νάπα, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να ανέρχεται στο 100%. Σε άλλη είδηση η «Α» γράφει ότι επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα η Μαρίε Ελένη και η μητέρα της, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, ο οποίος την είχε απαγάγει πριν έξι περίπου μήνες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Η Κύπρος στη μέγγενη Μόσχας – Ουάσιγκτον», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε μια υπόθεση με παγκόσμιο ενδιαφέρον, που ταλανίζει τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ για πολλά χρόνια, έχει βρεθεί μπλεγμένη η Λευκωσία λόγω εταιρειών που έχουν έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για την υπόθεση του πολυεκατομμυριούχου Μπιλ Μπρόουντερ, εγγονού του πρώην ΓΓ του ΚΚ των ΗΠΑ, ο οποίος συστήνεται ως ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλού γράφει ότι η αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης ήταν ο βασικότερος λόγος που εξώθησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη να μην τρέξει στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα προβάλλει το δριμύ κατηγορώ ΣΥΚΑΛΑ και Μιχάλη Χατζηγιάννη που έκαναν λόγο για διαχρονική κοροϊδία από την κυβέρνηση σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων.

Υπό τον τίτλο «Ζητούν και τα ρέστα από ΓΓ», «ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι με μακροσκελή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί να αποδομήσει την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, καταγράφοντας την ίδια ώρα ένα μακρύ κατηγορητήριο κατά της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά μέσο όρο το κράτος εισπράττει από τα λαχεία (εβδομαδιαία και ξυστά) €35 εκατ και του απομένουν ως καθαρά έσοδα €12 εκατ, βάζοντας στα ταμεία του €500.000 με €600.000 από κέρδη που δεν εξαργυρώνονται. Αλλού αναφέρεται σε ριζοσπαστικά μέτρα στα νοσοκομεία και σε λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και τα απογεύματα από τις 30 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, σε πρώτη φάση.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Παραβιάζουν το δικαίωμα ευημερίας παιδιών» και γράφει ότι η επιβίωση, ανάπτυξη και ευημερία του κάθε παιδιού δεν μπορεί να καθίσταται προϊόν φιλανθρωπίας και να εξαρτάται από τα φιλεύσπλαχνα συναισθήματα ιδιωτών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών για έγκριση κονδυλίων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση της σύστασης ερευνητικής επιστολής για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και προσθέτει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διορίζει νέα επιτροπή με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Έκκληση για αλλαγή του νόμου των αμβλώσεων», γράφει στο κύριο θέμα της ότι οργή προκλήθηκε χθες αφού η Αστυνομία συνέλαβε γυναίκα η οποία προέβη σε άμβλωση καθώς και τον γιατρό που διενήργησε την επέμβαση. Η υπόθεση αποκάλυψε την υποκρισία γύρω από το θέμα των αμβλώσεων, αφού είναι καλά γνωστό ότι αμβλώσεις πραγματοποιούνται κανονικά, σχολιάζει η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει τη απόφασή του για τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στον εμπρησμό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, του αυτοκινήτου του αντιπροέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα χθες τα ξημερώματα, στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/10/2017 07:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: