Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




ι εκτρώσεις και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με αφορμή την υπόθεση σύλληψης νεαρής και γιατρού, οι προετοιμασίες των επιτελείων ενόψει εκλογών, ο σάλος για την ανακαίνιση του Παγκύπριου με υλικά από τα κατεχόμενα, η παράδοση στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά του ανακαινισμένου ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο και η αγορά γεωτρύπανου από την Άγκυρα, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Η επανάσταση για τις εκτρώσεις και η υποκρισία των κομμάτων!» αναφέρει πως η σύλληψη της νεαρής και του γιατρού έστειλε δύο μηνύματα και η αντίδραση της κοινωνίας διέκοψε το διάταγμα κράτησης, ενώ σημειώνει πως τα κόμματα κατέθεσαν εκσυγχρονιστική πρόταση νόμου το 2015 και την ξέχασαν. Αλλού αναφέρει ότι τα κυπριακά νοικοκυριά συμμαζεύτηκαν λόγω της κρίσης και μειώθηκε αισθητά η μέση ετήσια καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό. Επίσης η «Α» γράφει σχέδια για γυναίκες σοφέρ κάνει εταιρεία στη Σαουδική Αραβία.

«Μας δουλεύουν για τις αμβλώσεις» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων είναι μόνο για το θεαθήναι και ότι είναι χλωμό κατά πόσο η Βουλή θα τολμήσει τροποποίηση της νομοθεσίας ενόψει εκλογών. Επίσης ο «Π» αναφέρει πως έως αργά χθες δεν επιβεβαιώθηκε η αγορά πλοίου γεωτρήσεων από την Άγκυρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην επιβολή προστίμου στον Γιώργο Λιλλήκα για παραβίαση της νομοθεσίας λόγω κλήσεων και αποστολής sms από το επιτελείο χωρίς εξασφάλιση άδειας του καλούμενου.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Πυρετός για αναποφάσιστους» και γράφει ότι στη δεξαμενή της κρυμμένης ψήφου ρίχνουν το βάρος τα επιτελεία των υποψηφίων αφού οι μέχρι τώρα μετρήσεις έδειξαν πως υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ψηφοφόρων που δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του. Αλλού αναφέρει ότι κατηγορείται αστυνομικός για ξύλο εναντίον Τούρκου στο Λήδρα Πάλας πριν ενάμιση μήνα. Επίσης ο «Φ» δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία από την παράδοση στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά του ανακαινισμένου ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο και αναφέρεται σε δάκρυα συγκίνησης.

Υπό τον τίτλο «Θέμα επιβίωσης για δεκάδες νοικοκυριά» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια η μέση ετήσια καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό μειώθηκε αισθητά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η πρόταση του ΑΚΕΛ για τις εκτρώσεις εκκρεμεί για συζήτηση εδώ και 2,5 χρόνια και σκόνταψε στο συντηρητισμό και στον Αρχιεπίσκοπο . Η «Χ» γράφει, επίσης, για την ίδρυση νέας συνεργατικής εταιρείας στο Πελένδρι και την ενοικίαση των κτηρίων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αναφερόμενη σε άναμμα της σπίθας για το νέο Συενργατισμό.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Αντιπαράθεση για την επέκταση σχολείου» αναφέρεται στο θέμα των αντιπαραθέσεων με αφορμή τις εργασίες επέκτασης στο Παγκύπριο με υλικά από τον Πενταδάκτυλο. Αλλού γράφει ότι ΗΠΑ και Ισραήλ αποχωρούν από την ΟΥΝΕΣΚΟ με κατηγορίες για αντισημιτισμό. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην παράδοση του ανακαινισμένου ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, δημοσιεύοντας φωτογραφία με τους χορούς στο προαύλιο.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Οργανωμένα κτυπούν οι ακροδεξιοί-νεοεθνικιστές!» και γράφει για προκλητική ολιγωρία της Αστυνομίας να διερευνήσει υποθέσεις νεοφασιστών που απειλούν με εκτελέσεις και για ευθύνες της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρει ότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό της γης στη Γεροσκήπου. Επίσης η «Γ» προβάλλει το θέμα των εκτρώσεων, τις αντιδράσεις από τη σύλληψη νεαρής και του γιατρού της και την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας.

Το «Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Κεκτημένο η τουρκική λύση της έκθεσης Γκουτέρες» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η έκθεση του ΓΓ για τις καλές του υπηρεσίες είναι η χειρότερη και ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους. Επίσης αναφέρει αλλού ότι ανάβει φωτιές στον Αναστασιάδη ο πρώην διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης στο βιβλίο του όπου περιγράφει ένα θυμωμένο Πρόεδρο που επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους ολιγάρχες. Αναφορά επίσης γίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και πώς τις «διαβάζουν» τα επιτελεία και γράφει για απελπισία στο ΑΚΕΛ, συναγερμό στο Προεδρικό και αισιοδοξία στο στρατόπεδο Νικόλα.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/10/2017 07:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: