Η επικοινωνιακή “φωτιά” με τα F-16, ο “κακός” Τραμπ, η “διόρθωση” Αλέξη και τα ρέστα για την οικονομία




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Τα ρέστα της για την οικονομία φαίνεται πως έπαιξε η ελληνική αποστολή χθες το μεσημέρι στον Λευκό Οίκο κατά την συνάντηση εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός εστίασε στα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας με βασικό στόχο να επιβεβαιωθεί η αμερικανική στήριξη για το χρέος και να τεθούν οι βάσεις για την αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας που θα οδηγήσει στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και κεφαλαίων.

Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε προετοιμασμένη αλλά και αποφασισμένη να επιτύχει το λεγόμενο «follow up», δηλαδή την λήψη πρωτοβουλιών που θα διατηρήσουν ζωντανή την απαραίτητη πολιτική κινητικότητα που θα της δώσει την δυνατότητα να αποκομίσει «απτά αποτελέσματα».

Για τον λόγο αυτό, η ελληνική αποστολή πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τη διαμόρφωση ομάδων εργασίας, τις οποίες θα επιβλέπουν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, με σκοπό να δοθεί μακροπρόθεσμη συνέχεια στην σημερινή συνάντηση. Ο πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ ο κ. Ρος ετοιμάζει και επιχειρηματική αποστολή εντός του έτους στην πατρίδα μας που θα περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και της μεταποίησης.

Στην ενημέρωση που έγινε στον προεδρικό ξενώνα Blair House μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «μιλάμε για την έμπρακτη στήριξη στην οικονομία της Ελλάδας, η οποία θα έχει δυο πτυχές. Πρώτον τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς στο ζήτημα του χρέους, όπως εκφράζεται και από το ΔΝΤ, και δεύτερον την στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία που το έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη».

Η συζήτηση που αφορά το σκέλος της αμυντικής συνεργασίας και τα εξοπλιστικά αναμένεται να συνεχιστεί περισσότερο λεπτομερώς σήμερα στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο.

Αμυντική Συνεργασία

Την επικοινωνιακή φωτιά που πήγε να ανάψει η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο εξοπλιστικό κόστος για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16, έσπευσε άμεσα να σβήσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους και ανάρτηση που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος και η επακόλουθη ανακοίνωση του State Department τοποθετούσαν το κόστος της αναβάθμισης στα 2,4 δισεκατομμύρια. Όπως, όμως, διευκρίνισε με την δήλωση του ο υπουργός, «η οροφή για την αναβάθμιση των F16 είναι τα 1,1 δισεκατομμύρια», καθώς η διαφορά που εντοπίζεται αφορά διάφορα «προγράμματα βοηθείας και τα αντισταθμιστικά οφέλη».

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές από την Ουάσινγκτον υποστήριξαν πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει μια διαπραγμάτευση για το τελικό κόστος των παράβολων που θα πρέπει να καταβάλει η ελληνική πλευρά στο αμερικανικό δημόσιο.

«Στα 1,1 δισεκατομμύρια περιλαμβάνονται, και για τα οποία διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, τα 450 εκατομμύρια fees του αμερικανικού δημοσίου. Δηλαδή ουσιαστικά το κόστος είναι 750 εκατομμύρια συν 450 εκατομμύρια που είναι τα fees του αμερικανικού δημοσίου. Εμείς ζητάμε να γίνει συμφωνία είτε χωρίς fees όπου δεν θα πληρώνει ούτε η Ελλάδα προς την Αμερική ούτε η Αμερική προς την Ελλάδα είτε με πληρωμή όλων στο τέλος».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ζήτημα των εξοπλισμών μαζί με το θέμα της αμυντικής συνεργασίας και της επιχειρησιακής αναβάθμισης της βάσης στην Σούδα θα συζητηθούν περισσότερο αναλυτικά στην σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 και η επιστολή που έχουμε στείλει για τα F35. Και η Μπόινγκ έχει προσφέρει πακέτο αναβάθμισης των F16. Θα αναφερθούμε γενικότερα στη στρατιωτική συμφωνία που περιλαμβάνει και τη Σούδα. Όλα συζητιούνται. Θα κάνουμε αύριο συζήτηση με τον αντιπρόεδρο».

Ο Ελέφαντας του Rose Garden-Οι Τιμές και το Double Play της Ουάσινγκτον

Κατά γενική ομολογία των περισσότερων βετεράνων ανταποκριτών ήταν μια επίσκεψη «χωρίς προηγούμενο», καθώς στα διάφορα δημοσιογραφικά πηγαδάκια που είχαν στηθεί κατά μήκος της Pennsylvania Avenue κανένας δεν θυμόταν επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού να έχει αναβαθμιστεί σε τέτοιο συμβολικό βαθμό από τους οικοδεσπότες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο χαρακτήρας της υποδοχής θα ταίριαζε σε πρωθυπουργό χώρας όπως για παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος προχώρησε στις εξής συμβολικές κινήσεις:

  • Παραχώρησε στην πρωθυπουργική αποστολή τον προεδρικό ξενώνα του Blair House
  • Απένειμε τιμές στον κ. Τσίπρα με στρατιωτικό άγημα των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά την άφιξη του στο Λευκό Οίκο
  • Παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του πρωθυπουργού στο οποίο παραβρέθηκε όλο το «βαρύ πυροβολικό» του administration
  • Οργάνωσε μια καλοστημένη συνέντευξη τύπου στο περίφημο Rose Garden στο οποίο ο πρωθυπουργός βρέθηκε να μιλά στην αφρόκρεμα της αμερικανικής δημοσιογραφίας

Βεβαίως το κλίμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εξαιρετικό και η γεωπολιτική συγκυρία αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ που αφορούν την γεωγραφική μας περιφέρεια. Αλλά το μάτι των πιο έμπειρων αναλυτών έβλεπε και τον ελέφαντα της Τουρκίας του Ερντογάν να περιπλανιέται μέσα στον κήπο του Rose Garden.

Πρόκειται για το λεγόμενο διπλό ταμπλό που παίζει η Ουάσινγκτον ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Από την μια μεριά, οι «τιμές» και ο αναβαθμισμένος χαρακτήρας της επίσκεψης επιβεβαίωσαν την θετική τροχιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ικανοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση που κατάφερε να πάρει μια απαραίτητη επικοινωνιακή ανάσα. Η ίδια, όμως, επίσκεψη κατάφερε να στείλει και ένα αυστηρό διπλωματικό μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη υπάρχουσας έντασης. Επομένως, η επίσκεψη Τσίπρα πρόκειται για ένα πολιτικό «win-win situation» για την Ουάσινγκτον.

Αδιάβαστος σε SOS Θέμα

Δεν ήταν παγίδα. Ήταν μια ερώτηση που θα έπρεπε να την περιμένει και να είναι έτοιμος για να κάνει την «κολοτούμπα» της ζωής του. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, εμφανίστηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος ως και αιφνιδιασμένος στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για το αν συνεχίζει να πιστεύει στην προηγούμενη δημόσια τοποθέτηση του ότι ο Τραμπ είναι «κακός».

Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος, ίσως το εν λόγω περιστατικό να μην είχε την παραμικρή σημασία. Στον Λευκό Οίκο, όμως, του Τραμπ ίσως και να έχει. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «εύχομαι να το ήξερα αυτό πριν πω αυτά τα καλά λόγια», κάνοντας πολλούς να απορήσουν αν όντως αστειεύονταν. Και ως γνωστόν, ο Τραμπ δεν λειτουργεί θεσμικά, αλλά περισσότερο στηρίζεται στις προσωπικές σχέσεις και το ένστικτο, οπότε η συγκεκριμένη στιγμή ίσως αποτελεί το μοναδικό μείον της επίσκεψης.

Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προσπαθήσεις να τον ταπεινώσεις δημόσια. Και έστω και άθελα του ο κ. Τσίπρας έγινε βορά στο επικοινωνιακό παιχνίδι των αντιπολιτευόμενων μίντια, με πρώτο και καλύτερο το CNN, που προσπάθησαν να σηκώσουν ψηλά το συμβάν στην ειδησεογραφική ατζέντα της ημέρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: