Οι ενοχές Γιούνκερ και Αναστασιάδη: Τώρα θυμήθηκαν όλοι τις ενταξιακές της Τουρκίας…




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Tρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του δηλώνουν εντός Κύπρου ότι η Κυβέρνηση “δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ούτε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας”…

Ιδού τα γεγονότα:

Στη διάρκεια της θητείας του, o Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε στο άνοιγμα τριών ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας (Κεφάλαια 22, 17, 33), χωρίς αντίρρηση ή βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις με συμμετοχή του. Αργότερα, λόγω παραβίασης βασικών κανόνων δημοκρατίας και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν εντός Τουρκίας, άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έθεσαν ενστάσεις και οι ενταξιακές της Τουρκίας βάλτωσαν για θέματα εντός Τουρκίας που δεν αφορούν την Κύπρο. Για πέντε χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έθεσε το Κυπριακό ως ευρωπαϊκό εμπόδιο στην Τουρκία διότι προφανώς προείχε «η στρατηγική του καλού κλίματος» στις διαπραγματεύσεις και ειρωνεύονταν όσα αντιπροτείναμε.

Τώρα που η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι νεκρή, τώρα που το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την Τουρκία αποκλείστηκε από άλλες Κυβερνήσεις, η Κυπριακή Κυβέρνηση με δηλώσεις στην Κύπρο διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας! Η διαδικασία που αφορά τις ενταξιακές της Τουρκίας δεν αποφασίζεται στον προεκλογικό στην Κύπρο με δηλώσεις, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου συμμετέχει ο κάθε Πρόεδρος και στις Συνόδους όπου συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Για πέντε χρόνια συμφωνούσαν στο άνοιγμα κεφαλαίων αλλά τώρα, εν μέσω προεκλογικού, αποφάσισαν μεταστροφή!

Με τις ενταξιακές της Τουρκίας νεκρές, ο κ. Γιούνκερ (Πρόεδρος Κομισιόν) ανέλαβε να προωθήσει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας όπως επίμονα ζητούσε ο Ερντογάν. Η θέση της Κύπρου υπήρξε από το 2005 ότι η Τουρκία οφείλει πρώτα να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ (βάσει και της αρχικής Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας) που περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας προτού υπάρξει οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα.

Με αυτή την θέση φτάσαμε στις 18 Μαρτίου του 2016, όταν ο Ν. Αναστασιάδης συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας όπως ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ επιβεβαιώνει γραπτώς ότι ισχύει μέχρι σήμερα (3 Οκτ 2017) θεωρώντας δεδομένη την στήριξη και του Ν. Αναστασιάδη.

Ωστόσο, στις πρόσφατες Συνόδους, η πλειοψηφία των Κυβερνήσεων της ΕΕ τοποθετήθηκε κριτικά λόγω παραβίασης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τόνισαν την αντίθεσή τους στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης υπό τις περιστάσεις (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο κ.ά.). Τώρα λοιπόν θυμήθηκε και η Κυπριακή Κυβέρνηση να δηλώνει δημόσια στην Κύπρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης… Δυστυχώς, δεν υπάρχει μοχλός πίεσης επί μιας διαδικασίας που είναι νεκρή!

Το άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας και άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Κύπρο δεν τα αποφασίζει ένας ευρωβουλευτής, ούτε καν το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι θέματα που αποφασίζονται σε όργανα της ΕΕ που συμμετέχει η Κυβέρνηση και υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και συμμαχιών απέναντι στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για πέντε χρόνια είναι πλέον γεγονός και όχι θέμα άποψης.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: