Η ελπίδα παραμένει για ένα καλύτερο μέλλον των νέων γενεών στην ενωμένη Ευρώποη




Της Λόριας Μαρκίδη

Ενώ η Τουρκία ολισθαίνει μακράν των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ και φωνές ισχυρών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη δικτατορευόμενη αυτή χώρα εντείνονται, αριθμός ευρωπαϊκών κρατών, με μπροστάρη, όπως πάντοτε, τη Βρετανία, αντιτάσσονται στον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας.

Φαίνεται ότι η θέση να αφεθεί ανοικτό παράθυρο για την Τουρκία θα επικρατήσει. Θέση που βασίζεται στην πολιτική πραγματικότητα και όχι στις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων, κυρίως οικονομικών, ορισμένων κρατών-μελών.

O Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Paul Valery έγραψε σε κείμενό του το 1922: «Ευρωπαίος είναι αυτός που υπέστη την επίδραση της ελληνικής ορθολογικής σκέψης, που γνώρισε την εμβέλεια των ρωμαϊκών διοικητικών θεσμών και που ζει σύμφωνα με την ιουδαϊκοχριστιανική πνευματικότητα». Ουδέν εκ των ανωτέρω εφαρμόζεται στην περίπτωση της Τουρκίας

Επιπλέον η Τουρκία ανήκει γεωγραφικά στην Ασία. Αντιδρώντας στη στάση χωρών της ΕΕ για πάγωμα ή/και τερματισμό της ενταξιακής διαδικαδίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με το γνωστό οργίλο ύφος του ότι η χώρα του δεν χρειάζεται την Ευρώπη

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η Τουρκία, για τους στρατηγικούς λόγους που ανέπτυξε στο βιβλίο του, Το στρατηγικό βάθος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επεδίωκε πάντοτε να βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη ή/και να ενταχθεί αλλά να εισέλθει όπως είναι, χωρίς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και συμμόρφωση προς τα κριτήρια που η Ευρώπη έχει θέσει για τις υποψήφιες χώρες. Και τούτο γιατί είναι φανερό ότι οι Τούρκοι ηγέτες αδυνατούν και δεν επιθυμούν να προβούν στον εξευρωπαϊσμό της χώρας τους

Από πλευράς της η Ευρώπη έχει εκτροχιασθεί από το όραμα των ιδρυτών της, απεμπόλησε τον ανθρωποκεντρισμό και παραπαίει από κρίση σε κρίση με τους πολίτες να βιώνουν την αδυναμία της να διαχειρισθεί σοβαρά ζητήματα στον τομέα της οικονομίας, της παράνομης μετανάστευσης, της ανυπαρξίας ρόλου της στα διεθνή δρώμενα!

Το φαινόμενο των φυγόκεντρων δυνάμεων, της ανάδειξης ακροδεξιών φασιστικών κομμάτων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, η παντελής απουσία αλληλεγγύης και άλλα είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον της Ευρώπης μας.

Στην περίπτωση του Κυπριακού, το ιερατείο των Βρυξελλών, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο της λύσης, δήλωνε έτοιμο να τετραγωνίσει τον κύκλο. Ενέργειες, εξάλλου, καθώς και παραλείψεις Ευρωπαίων τεχνοκρατών αλλά και κρατών-μελών σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ουδόλως ενισχύουν την εμπιστοσύνη του λαού στην ΕΕ.

Επαναφορά λοιπόν της Ένωσης στη βάση αρχών θα αποβεί προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναπτύχθηκαν στην πρόσφατη Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν και έτυχαν ευμενούς υποδοχής από μέρους της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ίσως προσφέρουν μια καλή βάση για διάλογο με στόχο την επανεκκίνηση της νέας Ευρώπης. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή στον κυβερνητικό σχηματισμό της Γερμανίας κομμάτων που δεν συμφωνούν με τον Γάλλο Πρόεδρο. Η ελπίδα όμως παραμένει για ένα καλύτερο μέλλον των νέων γενεών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

*Πρέσβης ε.τ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: